Vem fan har bett dem att skicka all skit till mig?

För tio år sedan kunde man inte öppna e-brevlådan utan att det ramlat in en massa skräpmail med reklam för viagra och kukförlängningar och fejkade lotterier och Nigeriabrev och kryptiska budskap från religiösa fundamentalister och dödshot och utpressningsförsök och nyheter om Paris Hilton som var fulla med trojaner.

Numera finns det filter, men skräpmejlandet har förfinats och försöken till bedrägerier via nätet har ökat i omfattning över hela världen.

Floderna av virtuella sopor tar enorma mängder tid att radera. Inte sällan krävs att datoranvändare måste få hjälp med att rensa upp efter skadorna av virus som mejlen härbärgerat. Dessutom är det dyrt att installera effektiva filter (som ibland sorterar bort önskade mejl i farten).

Enligt vissa beräkningar kostar det globala skräpmejlandet cirka 1 000 miljarder kronor om året, alltså betydligt mer än den svenska statens hela budget.

Den europeiska frivilligsajten Spamhaus, uppger att 80 procent av alla skräpmejl som når internetanvändare i Europa och USA skickas från cirka 100 identifierade avsändare. Varje sådan avsändare består av en mindre grupp människor.

Sammanlagt rör det sig om så lite som 3–400 professionella skräpmejlare, som gömmer sig bakom fejkade namn, adresser, vidarekopplingar och skyddade servrar i länder utan generande lagstiftning.

Från en av de värsta skräpmejlscentralerna i världen, Canadian Pharmacy i Ukraina, skickas dagligen tiotals miljoner mejl runt jorden. Men flest skräpmejl kommer fortfarande från USA, följt av Kina och Ryssland.

Sedan 2004 är det förbjudet i Sverige att skicka skräpmejl till privatpersoner. Men det är fritt fram att skicka e-dynga till folk på jobbet. Nu har dubiösa svenska företag börjat bombardera inkorgar över hela landet. De lockar inte med porr, potensmedel och pittförstoring. I stället nasar de visitkort, läsplattor och kontorsartiklar. Tråkigare, och lika illa i praktiken.

Vem fan har bett dem skicka all skit till mig?

Häromdagen fick jag mejl från en firma i Stockholm som erbjöd skräpmejlservice och skröt med att de når mer än en halv miljon svenska e-postmottagare i alla branscher. Det står inte i reklamen, men killen som driver skräpfirman är dömd två gånger för grovt bedrägeri. Han hade förfalskat frimärken i stor skala och hanterat falska checkar. Häromåret åkte han fast igen. För snatteri. Han hade varit inne i en kiosk och stoppat på sig varor för 82 kronor och 50 öre.

Följ ämnen i artikeln