Lööf har en poäng

Annie Lööf hade en poäng när hon ifrågasatte Jonas Sjöstedts engagemang mot vinster i skattebetalda företag.

Det gäller nämligen bara den kvinnodominerade välfärden.

Inte det manliga byggandet.

Jonas Sjöstedt har gjort kampen för vinstförbud i välfärdssektorn till sin huvudfråga i valrörelsen.

Det står honom givetvis fritt. Många har mycket svårt att förstå varför privatägda företag ska göra vinster med skattepengar. Nästan lika många finner det obegripligt att man ska tjäna pengar på sköra gamla tanter och små sjuka barn.

Sjöstedt, har förutom ett personligt engagemang i frågan, också känt att vingarna bär långt utanför det egna partiet i det ståndaktiga motståndet mot vinster i de skattefinansierade välfärdsföretagen.

Alltså utnyttjar han frågan till max och dum vore han väl annars. I söndagens Agenda mötte han Centerledaren Annie Lööf i en inte alltför frän debatt.

Hon är hans raka motsats i den här frågan eftersom hon till och med kan tänka sig riskkapitalister som ägare till välfärdsföretagen. Men Lööf hade onekligen en poäng när hon ifrågasatte Jonas Sjöstedts engagemang mot skattefinansierade vinster i en sektor av näringslivet men inte en annan.

Riskkapitalister köper gärna upp företag, effektiviserar och renodlar verksamheten, styckar bolaget och säljer bitarna med vinst. Men under tiden går varken skolorna, vårdcentralerna eller äldreboendena med någon imponerande vinst. Tvärtom är det påfallande många som har svårt att få plus och minus att gå ihop.

Det gäller även verksamheter som drivs av engagerad personal som tagit över från kommunerna och landstingen.

I en annan sektor är det däremot lättare att tjäna mer pengar, byggsektorn. De stora byggbolagen tjänar mycket pengar på uppdrag som de utför åt stat, kommun och landsting.

De bygger broar, sjukhus, nya vägar, tunnlar för avlopp och trafik utan att någon enda ifrågasätter deras vinster. Detsamma gäller dem som hämtar sopor, städar gator eller gör andra lika nyttiga saker som att vårda sjuka.

Men vinsterna där kräver inte Jonas Sjöstedt att de ska återinvesteras.

”Magstarkt för en som kallar sig feminist”, sade Lööf och syftade på att sektorn där Sjöstedt vill stoppa vinsterna är kvinnodominerad. Medan den andra, där Sjöstedt uppenbarligen accepterar vinster, inte är det.

Hon hade en poäng, i alla fall om man ser som sin primära uppgift att få mesta värde på insatt skattekapital.

Men det tyckte givetvis inte Sjöstedt. Fast hans resonemang haltar.