Gå – allt annat förlänger pinan

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2006-12-13

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är lika bra att SSU:s ordförande Anna Sjödin inser vad som gäller.

Hon måste gå. Allt annat bara förlänger pinan.

Ledarproblemen i den socialdemokratiska familjen är påtagliga. I det riktiga partiet råder vakuum sedan ordföranden Göran Persson på valnatten meddelade att han avgår i mars.

I det något mindre partiet, socialdemokraternas och LO:s ungdomsförbund SSU, är det nästan lika illa ställt. Sedan Anna Sjödin i oktober dömts för att ha kallat krogvakten Babak Jamei för svartskalle tog hon time-out från uppdraget som förbundsordförande i SSU.

Hon hoppades på ett frikännande i hovrätten. Men förhoppningarna grusades i går när den meddelade att målet inte tas upp.

Sjödin överklagar även detta beslut – nu till Högsta domstolen. Sannolikheten för att de tar upp frågan är mycket liten.

Manövern innebär enbart att Anna Sjödin förlänger pinan. I enlighet med de beslut SSU tidigare fattat måste hennes time out förlängas tills tingsrättens dom vunnit laga kraft.

Det kan dröja. I värsta fall ända fram till SSU:s nästa kongress i sommar.

Det enklaste, och bästa, både för henne själv och SSU vore alltså att Anna Sjödin lämnar sin post och väntar tills stormen blåst över. Det kan ta ett par år.

Sedan kan Anna Sjödin vara tillbaka i politiken igen – om hon vill.

Det är visserligen en dödssynd för en politiker att kalla en invandrare för svartskalle.

Inte ens svårartad berusning och nattlig timme ursäktar det eftersom man kan misstänka att det är då de verkliga åsikterna luftas. Inte bara de inlärda.

Men Anna Sjödin säger själv, liksom ett flertal vittnen, att hon aldrig använde det förbjudna ordet. Tingsrätten trodde dock inte riktigt på dem.

I mars väljer socialdemokraterna ny ledare. I augusti är det med stor sannolikhet SSU:s tur. Anna Sjödins tid i politiken är över – för den här gången.

Läs mer:

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln