Politikerna fegar tyvärr ur

Det finns tre sätt att hejda de skenande bostadspriserna.

Men ett av dem är riksdagen för feg för att genomföra.

Konjunkturinstitutet, KI, varnar som första myndighet för att Sverige kan drabbas av en så kallad bostadsbubbla, att priserna sjunker snabbt och människor plötsligt står med högre lån än vad bostaden är värd.

- Nu börjar vi bli oroade, säger KI:s generaldirektör Mats Dillén.

Han är inte den förste som varnar. Ekonomorganisationen OECD gjorde det på försommaren. Internationella valutafonden gjorde det i september.

Även cheferna för Riksbanken, Finansinspektionen och Riksgälden slog i en uppmärksammad debattartikel fast att hushållens skuldsättning håller på att bli för hög.

Kort sagt, vi lånar oss nästan till döds för att bostadspriserna skenar. I riket som helhet har bostadspriserna tredubblats under de senaste 20 åren. I Storstockholm har de fyrdubblats.

Sedan sekelskiftet har priserna mer än fördubblats, både i landet som helhet och i Storstockholm. Det senaste året har uppgången varit 15 procent.

Det finns i princip tre vägar att gå för att hejda prisgaloppen. Man kan exempelvis bygga fler bostäder så att bostadsbristen blir mindre akut.

Regeringens mål är att bygga 250 000 nya bostäder på fem år. Men det kommer inte att räcka. Boverket anser att det behövs 430 000 lägenheter och småhus till dess. Och den prognosen gjorde de för flyktingkrisen.

Man kan också införa amorteringskrav. Det försökte Finansinspektionen att göra men gick på pumpen i domstolen. Nu är dock regeringen, Alliansen och Vänsterpartiet överens om att amorteringskrav ska införas. Målet är att den nya lagen ska vara på plats 1 maj nästa år.

Lagkravet blir då, bankerna kan själva ställa tuffare krav om de vill, att om en bostad är belånad till 70 procent eller mer av sin värdering ska lånet amorteras med två procent per år. Om belåningsgraden är mellan 50 och 70 procent av värdet blir avbetalningen en procent.

Ett tredje ben skulle vara att minska värdet av ränteavdraget i deklarationen. Men riksdagen är för feg för att ta det beslutet, de tror väljarna blir arga.

Värdet av avdraget har minskats vid ett tidigare tillfälle, i början av 1980-talet. Det ledde till stillastående villapriserna i flera år.

Sverige har en av världens mest förmånliga bostadsbeskattningar. IMF anser att ränteavdraget ska fasas ut under upp till tio år, OECD är på samma linje.

Men i Sverige är det bara ett parti som driver på för att fasa ut ränteavdraget, Vänsterpartiet. Moderaterna öppnade i och för sig för det när Alliansen avskaffade den gamla fastighetsskatten, men då gick Kristdemokraterna i taket.

Förre M-ledaren Fredrik Reinfeldt skriver i sina memoarer att det var ett misstag att inte ge sig på avdraget när fastighetsskatten sänktes, särskilt i storstäderna. Det tycker finansminister Magdalena Andersson (S) också men säger att tillfället inte återkommer.

Vad händer vid en bostadsbubbla? Det vet Sverige bättre än de flesta andra. För tjugo år sedan sprack den dåvarande bobubblan, priserna sjönk i flera år, det värsta kvartalet med nära 7,5 procent.

Det, i kombination med andra ekonomiska problem, ledde till lägre tillväxt, högre arbetslöshet och den värsta ekonomiska krisen i Sveriges ekonomiska historia.