Regeringen har alla skäl att byta strategi

Stefan Löfven.

Socialdemokraterna ­noterar sitt sämsta stöd sedan valet.

Miljöpartiet närmar sig raskt fyraprocentsspärren.

Regeringen har alla skäl i världen att byta strategi.

Den nya väljarbaro­metern från Aftonbladet/Inizio visar att den våg av medkänsla och fantastiska vilja att praktiskt hjälpa till som bilderna av den 3-årige Alan Kurdis uppspolade kropp lett till inte har hejdat uppgången för Sverigedemokraterna.

SD noterar ett nytt rekord, mer än var femte väljare säger att de skulle lägga sin röst på ­partiet om det vore val i dag.

Men det finns flera partier som har skäl att glädjas över dagens undersökning. Folkpartiet är ett av dem, för första gången i år ligger partiet över fem procent. Dock ­ligger FP fortfarande ett par tiondelar under förra årets valresultat.

Ett annat är Centern. ­Nästan var tionde väljare, 9,6 procent, uppger att de skulle rösta på Annie Lööfs parti nu. Det är den högsta siffran på mycket, mycket länge och säger en del om den bleka svenska politiska debatten.

Lööf är en av de få som sticker ut, som verkar som hon gillar sitt uppdrag och som utstrålar energi. Det räcker uppenbarligen för att ett normalt ganska litet parti plötsligt ska vara det fjärde största.

Samma dag som intervjuerna till den här väljar­barometern inleddes mötte Annie Lööf SD-ledaren Jimmie Åkesson i en duell i SVT. Hon vann över­lägset, han verkade bara tjatig. Det kan ha bidragit till uppgången.

För politikens vänstra plan­halva ser det fortsatt dystert ut. Alliansen är för andra mätningen i rad större än de tre rödgröna partierna. Gapet mellan blocken är för närvarande 4,2 procent.

Koncentrerar man sig på regeringspartierna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, är bilden ännu dystrare. De tre rödgröna partierna har tappat ­1,8 procent sedan förra mätningen. Av det står regeringspartierna för 1,5 procent.

Utan att klä det i för­skönande ord ser det närmast nattsvart ut för regeringen. Social­demokraterna har tappat 6,1 procent­enheter, mer än var femte väljare, sedan valet. Dagens siffra är den hittills sämsta sedan valvinsten för ett år sedan.

För Miljöpartiet är läget ännu sämre. Partiet har tappat nästan var tredje väljare sedan valet. Stödet är nu det lägsta sedan väljarna sa sitt i september valåret 2014.

Till råga på allt är det svårt att se ljuset i tunneln. Andelen arbetslösa minskar visserligen. Men både industri- och tjänste­produktionen minskar liksom andelen personer som ingår i arbetskraften.

Det är svårt, till och med mycket svårt, att ta sig upp ur en så djup opinionsmässig svacka som regeringen ­befinner sig i nu. Och för att lyckas måste den lägga om strategin rejält.

Den måste skaffa sig en ­berättelse som folk begriper. Regeringen gör mycket som många säkert tycker är bra. Men det är ett lapp­täcke som för den vanlige väljaren saknar tydligt mönster.

Vadan och varthän, frågade sig 1800-talets nyårstalare. Det är ungefär samma fråga som väljarna ställer till rege­ringen. Dock ­utan att få något klart svar.