SÅ FRÄCKT, FREDRIK

Almedalen. Statsministern är fräck.

Och han spelar högt.

Årets upplaga av politikens Kiviks marknad sparkade i gång i går med Moderaternas dag i Almedalen, Visby. Fredrik Reinfeldt, som framträdde som Moderatledare och inte som regeringschef, gav tre besked:

Det blir inga nya skattesänkningar nästa år – även om regeringen sitter kvar efter valet. Undantaget är ett – pensionärerna. De kan till och med förvänta sig större sänkningar än dem som regeringen redan har utlovat.

De pengar som finns vill Moderaterna satsa på välfärdens kärna, det vill säga på bland annat sjukvård och utbildning. Däremot inte på höjda ersättningar.

Det tredje, och kanske inte helt överraskande beskedet, är att Reinfeldt och hans partikamrater kommer att bekämpa de rödgrönas förslag till skattehöjningar.

Det här är inte särskilt fräckt. Det är normala politiska argument.

Nej, fräckheten handlar om något helt annat. Moderaterna har kläckt en ordsamling som de sannolikt själva tycker är genial. De anser att de är samhällsbärare. De företräder allmänintresset. De är måttfulla.”Att bära allmänintresset är faktiskt inte spritt i svensk politik”, sa Fredrik Reinfeldt i sitt tal i går kväll.

”Allmänintresset, måttfullheten, det är så vi har utvecklat de nya Moderaterna”, sa han också.

Smaka på det. Vilket parti anser inte att det är samhällsbärande? Vilket parti tycker att de representerar särintressen? Vilket parti hävdar att det är omåttligt, slösaktigt, ansvarslöst?

Inget. Absolut inget.

Det är alltså ett högt spel som Fredrik Reinfeldt spelar. Lyckas han så framstår Moderaterna som det enda parti som väger olika intressen mot varandra, som skadar så få som möjligt och gynnar så många som möjligt.

Men misslyckas han framstår han som lätt patetisk. Allmänintresse är ingen vetenskap, det är en bedömningsfråga. Vad är det allmännas intresse? Svaren riskerar att bli lika många som dem man frågar.

Tillbaka till löftet om de inställda skattesänkningarna. Beskedet är en smula överraskande. Sedan valet 2006 har Reinfeldt hävdat att skatter ändrar beteenden.

Sänkt inkomstskatt gör oss mer benägna att jobba. Höjd bensinskatt gör att vi letar billigare alternativ, exempelvis hybridbilar.

Men nu är det, åtminstone under ett år, stopp för skatterna som uppfostringsmetod. Bara pensionärerna ska få sänkt skatt, trots att de inte jobbar.

Arbetslinjen, var är du?

Förklaringen är enkel. En viktig del av valdebatten kommer att handla om vikten av att sköta ekonomin. För att slippa kritik om att äventyra statsfinanserna så blir det nästan inga sänkta skatter 2011.

Om skattesänkarmoderaterna får bestämma.

Följ ämnen i artikeln