Det kliar över hela kroppen, mamma

Mamma, detta är ett brev från fronten.

Jag står framför en massgrav och skrattar. Nej, det var inte jag som började. Jag kom hem en solig söndag och fann mitt hem belägrat av bananflugor.

Ja, mamma, jag tömde soppåsen och städade lägenhet-en och trodde mig vara klar.

Jag trodde fel.

En vecka senare är det fullt krig. Det kliar över hela kroppen, mamma. Och jag har slutat skriva.

Om nätterna ligger jag i stället vaken och tänker ut nya strategier. Romanen får vänta. Jag koncentrerar mina operationer till köksvasken. Ett omfattande spaningsarbete har visat att det är där nästa generations flugor föds.

Jag gillrar en fälla i en djup tallrik med hallonläsk och honung. Och så några droppar diskmedel som tar bort ytspänningen.

Nästa morgon är tallriken full av dränkta fluglik.

Men, mamma, fienden är stark och respektlös. De är överallt nu: i toastolen, mellan lakanen, i garderoben. Om jag lyfter blicken från frukosten har jag efter två sekunder en hel ungdomsgård med bananflugor ovanpå skinksmörgåsen som smygröker och spelar

canasta.

Någonting händer med mig här, mamma.

En förskjutning. Moralisk, förstås.

På ett internetforum föreslår en militant flughatare att jag ska köpa en billig parfymflaska som jag tillsammans med en cigarettändare kan förvandla till en effektiv eldkastare.

Jag överväger tipset medan jag står en stund vid diskbänken och rör i massgraven med en stor matsked.

Sedan låter jag den djupa tallriken med söt hallonläsk och fluglik stå framme.

Så som jag också låter flugor som dött under fönstret i skrivrummet ligga kvar på golvet. Som avskräckande exempel för kommande generationer. Om jag bara hade lyckats urskilja huvuden från deras små kroppar hade jag antagligen dekapiterat dem och staplat dem på tandpetare.

Som förebud om hårdare tider.

Nu kallnar det nämligen.

Jag stänger av elementen och öppnar balkongdörrarna. Jag häller kokande vatten i rör-

en där de lägger ägg. Täpper till alla öppningar i vasken med blött papper.

Men den vita flaggan uteblir. Fienden hittar alltid nya vägar, mamma. I morse upptäckte jag till exempel ett gäng bananflugor som hade barrikaderat sig i badrumsmattan.

Själv överväger jag nästa steg.

Det lutar åt napalm.

Följ ämnen i artikeln