Märkligt hur tunga republikaner stöttar spioneriåtalad Trump

Donald Trump förvarade lådor med topphemliga dokument i ett badrum på Mar-a-Lago.

Donald Trump tog inte bara med sig topphemliga dokument från Vita huset när han slutade. Han försökte dessutom dölja att hade dokumenten och vägrade att lämna tillbaks dem.

Trots att det är ett federalt spionbrott som kan ge fängelse ställer sig tunga republikaner upp och försvarar ex-presidentens anklagelser att det handlar om politisk häxjakt.

Åtalet verkar inte hota Trumps chanser att bli partiets presidentkandidat.

Tänk om det istället handlat om Hillary Clinton eller någon annan toppdemokrat. Då hade samma republikaner ropat på fängelse.

Åtminstone på ytan så är det här åtalet mot Trump ganska enkelt.

Inte ens en president får ta med sig topphemliga dokument från Vita huset och bevara dem i sitt hem när hens ämbetsperiod gått ut.

Det finns en särskild procedur för hur topphemliga dokument kan avklassificeras. Den processen har de aktuella dokumenten inte genomgått.

En president som inte längre är president kan inte plocka bort hemligstämpeln på dokument.

Därför framstår det som tämligen solklart att åtalet mot Trump är i högsta grad motiverat.

Inte minst eftersom han inte bara plockat med sig flera hundra topphemliga dokument utan dessutom vägrat lämna tillbaka dem när han blivit uppmanad att göra så. Det krävdes en husrannsakan och domstolsorder för att återbörda handlingarna.

Trump verkar dessutom ha förvarat dem på ett högst olämpligt sätt i sitt hem i Florida. Bilder finns där dokumentlådorna står staplade intill en toalett och i ett duschrum.

Även konkurrenten Ron DeSantis fördömer åtalet mot Trump.

Kärnvapenhemligheter

Dokumenten innehåller bland annat information om USA:s kärnvapen och landets militära svagheter. Information som om den kommer i orätta händer allvarligt skulle kunna skada USA:s intressen.

Ändå verkar majoriteten av ledande republikaner tycka att det ex-presidenten gjort är helt i sin ordning. Till och med många av Trumps konkurrenter i presidentvalet, bland dem Ron DeSantis, fördömer åtalet.

Ett skäl de anger offentligt är att även Joe Biden förvarat hemligstämplade dokument i hemmet utan att bli åtalad.

De glömmer att nämna att det finns en väsentlig skillnad. Biden återlämnade omedelbart de fåtaliga dokumenten efter att de hittades.

Det verkliga skälet är sannolikt att de inte vill stöta sig med Trumps kärnväljare och försöker utnyttja åtalet i politiskt syfte.

Donald Trump har siktet inställt på att bli republikanernas presidentkandidat.

Republikanerna hävdar att Joe Biden indirekt åtalar sin främste konkurrent i presidentvalet 2024 eftersom det är Bidens justitieminister som tillsatte den särskilde åklagaren Jack Smith, respekterad även i konservativa kretsar, som i sin tur valt att åtala Trump.

Men det var just för att undvika sådana kopplingar som en särskild åklagare tillsattes med långtgående befogenheter. Han kunde också ha funnit att det inte fanns skäl till åtal.

Alla undrar varför

En av de viktigaste frågorna väntar fortfarande på ett svar. Varför tog Trump med sig dokumenten? Vad hade han tänkt göra med dem? Imponera på gäster?

Vi vet inte.

För dryga två månader sedan hade det aldrig tidigare hänt att en före detta amerikansk president blivit åtalad. Nu har Trump blivit åtalad två gånger. En gång i delstaten New York och nu för ett federalt brott.

Fler åtal är att vänta.

Nästa handlar troligen om ex-presidentens försök att påverka valutgången i delstaten Georgia vars valansvarige han ringde upp och uppmanade att hitta så många röster att segern skulle gå till Trump istället för Biden.

Sedan återstår eventuellt åtal för hans roll i stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021.

Kanske kan till slut den sammantagna tyngden av tre eller fyra åtal påverka de republikanska väljarna. Men just nu ser majoriteten ut att backa Trump. Istället för att tappa i stöd ökar hans popularitet.

Kan bli en pyrrhusseger

Men det kan visa sig vara en pyrrhusseger för såväl Trump som för det republikanska partiet. Trump kanske kan vinna de republikanska primärvalen och bli presidentkandidat. Men vad händer när han måste locka väljare utanför den hårda republikanska kärnan?

Lika älskad som Trump är av sina kärnväljare lika avskydd är han av demokraterna och även av en tredjedel av republikanerna.

Det går inte att vinna ett presidentval i USA bara genom att appellera till sina kärnväljare. Ska Trump lyckas måste han vinna över oberoende väljare i mitten. Något som blir mycket svårt om han samtidigt är åtalad för flera brott. De som inte ingår i gruppen Trumps kärnväljare köper inte ex-presidentens snack om att han är utsatt av en konstant häxjakt från sina motståndare.

I fallet med de hemligstämplade dokumenten är det ju tydligt att han agerat på ett olämpligt och kanske brottsligt sätt. Något som i många amerikaners ögon diskvalificerar honom från en comeback i Vita huset.