Mejla

Lena Mellin

Kristersson blir inte statsminister utan Åkesson

M-drömmen går bara att förverkliga med SD:s stöd

KOLUMNISTER

VÄSTERÅS. Ulf Kristersson har inlett ”treårsresan” som ska ge honom jobbet som statsminister.

Det är omöjligt utan Jimmie Åkesson.

Moderatledaren öppnade sitt partis stämma här i Västerås med ett kortare peptalk. Alla var superduktiga och Moderaterna ska vinna nästa val.

Målet är att en borgerlig regering ska ta över styret av Sverige efter nästa riksdagsval.

Denna regering ska sitta i minst åtta år, helst ännu längre. Planen kallar Kristersson för ”treårsresan”. Knappt tre år återstår till nästa ordinarie riksdagsval.

– Vi har 24 månader på oss att planera för tio år framåt, sade Ulf Kristersson som poängterade att planen måste vara klar i god tid, minst ett år, före nästa val och att det alltså är bråttom.

Så ser alltså Ulf Kristerssons dröm ut. Att han blir nästa statsminister och att han sitter minst lika länge som Fredrik Reinfeldt.

Ett problem med Ulf Kristerssons dröm är att den kräver medverkan från Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson.

M-ledaren Ulf Kristersson på partiets stämma i Västerås.

Foto: Jimmy Wixtröm

Annars går den inte i uppfyllelse. Det är en fråga om ren och skär matematik.

Så här ser verkligheten ut. Alliansen kommer inte att återuppstå så länge Ulf Kristersson, Annie Lööf och Ebba Busch Thor sitter kvar på sina poster.

Därtill är fiendskapen, misstron och ilskan alltför välutvecklad efter den långa och såriga process som ledde till Alliansens implodering förra hösten. De kommer aldrig mer att bli vänner och förtrogna.

Alliansen är alltså ingen framkomlig väg för Ulf Kristersson. Att de fyra partierna just nu inte ens har 40 procent av rösterna bakom sig enligt Aftonbladet/Inizio gör att det dessutom är en matematiskt omöjlig regering. Det skulle räcka att den fick S och SD emot sig så skulle den falla pladask.

Vill Ulf Kristersson förverkliga målet för sin ”treårsresa”, en borgerlig regering 2022, tvingas han luta sig mot sin kompis Ebba Busch Thor (KD) och en person som han sällan eller aldrig nämner – Jimmie Åkesson.

M-ledaren Ulf Kristersson på partiets stämma i Västerås.

Foto: Jimmy Wixtröm

För närvarande samlar de tre partierna drygt 48 procent av väljarna. De skulle bara bli nedröstade om V förenade sig med de fyra partierna bakom Januariavtalet vilket inte skulle hända så ofta.

 

Men att planen, i alla fall på nationell nivå, bygger på ett samarbete, aktivt eller passivt, med SD tog alltså Ulf Kristersson inte upp i sitt tal.

Det kan finnas många skäl till det men ett av dem är att många moderater ryggar tillbaka i avsky bara av tanken på det som kallats ”det nya konservativa blocket”.

Reinfeldtmoderaterna gillar inte sällskapet medan andra gör det. Det är en besvärlig fråga, helt enkelt.

Dessutom, och det kanske är den största och mest brännande blottan i Kristerssons plan, är om hans parti verkligen är det största på högerkanten på valdagen.

Mycket talar för att det tvärtom är samma som i dag, Sverigedemokraterna.

Men oavsett det blir Ulf Kristersson inte statsminister utan Jimmie Åkesson. Det är den sanning som Moderaterna tvingas hacka i sig innan de ger sig ut på ”treårsresan”.

M-ledaren Ulf Kristersson på partiets stämma i Västerås.

Foto: Jimmy Wixtröm

Så sade Kristersson

”Treårsresan börjar nu, och leder fram till valet 2022. Till ett så bra valresultat att vi kan bilda en borgerlig regering som driver
riktig borgerlig politik.”

Ulf Kristersson i sitt inledningstal på M-stämman, planen kräver stöd av SD

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Moderaterna

Ulf Kristersson

Lena Mellin

Jimmie Åkesson