Fransmännen har blivit trötta på sin president

Uppdaterad 2023-06-29 | Publicerad 2022-06-19

PARIS. Emmanuel Macron straffas rejält av väljarna i valet till nationalförsamlingen.

Kvällens vinnare? Den nyskapade vänsteralliansen Nupes som blir Frankrikes första oppositionskraft, men kanske ännu mer extremhögern som gör sitt bästa parlamentsval någonsin.

Nu väntar en tid av politisk osäkerhet i Frankrike och en mandatperiod där landet kan bli svårt att regera.

Tendensen har varit tydlig sedan presidentvalet tidigare i vår. Fransk politik domineras just nu av tre block: Emmanuel Macrons mitten-höger-rörelse, den nya franska vänsteralliansen Nupes under radikale Jean-Luc Mélenchons ledning och Marine Le Pens högerextrema Nationell samling.
När fransmännen gick till urnorna för fjärde gången på två månader bekräftades detta.

Vid 20-tiden stod det klart: Emmanuel Macrons egna majoritet i nationalförsamlingen överlever inte en andra mandatperiod. I kvällens slutrunda av parlamentsvalet ser regeringens koalitionsalternativ Tillsammans ut att tappa en bit över hundra mandat från senaste valet 2017 då man klarade majoritetsgränsen på 289 mandat med över 60 stolar.

Frankrikes president Emmanuel Macron signerar en pojkens bengips innan han röstar söndagen den 19 juni 2022 i Le Touquet, norra Frankrike.

Det franska valsystemet är numer riggat för att den nyvalde presidenten ska kunna rida på sin framgångsvåg i parlamentsvalet, som sedan en reform 2002 ligger bara några veckor efter presidentvalet. Fram till i dag hade ingen nyvald president misslyckats med det.

Emmanuel Macron har ägnat stora delar av parlamentsvalrörelsen åt sina presidentåtaganden och situationen i Ukraina. Det har knappast övertygat de väljare som upplever Macron som arrogant och långt från vanliga människors vardag. Någon annan tydlig nationell ledarfigur i hans unga politiska rörelse har inte utkristalliserat sig under våren.

Macrons vädjan till väljarna de senaste dagarna har mest handlat om att rösta på hans parti för att inte försätta Frankrike i ”kaos” i ett redan oroligt världsläge. Men trots det lyckades Tillsammans och deras mindre koalitionspartier alltså inte behålla majoriteten i den lagstiftande kammaren i dag. Det ser ut att bli 246 mandat för presidentens partigrupp. Det är en kalldusch av monumentala mått för Macron och en bekräftelse på att fransmännen är trötta på sin sittande president. Att han återvaldes på ämbetet i april handlar sannolikt till stor del om att de flesta väljare fortfarande har svårare för hans motståndare i slutrundan Marine Le Pen.

 

Hur länge det allmänna motståndet mot det högerextrema partiet Nationell samling håller i sig är en annan fråga som aktualiseras i och med söndagens resultat. Le Pens parti, som historiskt sett har straffats av systemet med majoritetsval i två omgångar där vinnaren tar allt, gör sitt överlägset bästa parlamentsval någonsin. Från blott åtta mandat i valet till nationalförsamlingen för fem år sedan ser man ut att få 89 nu. Det är kvällens enskilt största politiska framgång och innebär att partiet både kan bilda en partigrupp i parlamentet, får viktig talartid till förfogande i kammaren och dessutom får ekonomisk kompensation för arbetet. Det sista är livsviktig för Nationell samling, som är djupt skuldsatt sedan många år.

 

Le Pen och hennes partikamrater blir nu sannolikt parlamentets tredje starkaste politiska kraft, efter Jean-Luc Mélenchons vänsterallians Nupes som samlar 142 mandat. Det bekräftar tendensen från första valrundan förra söndagen; fransk vänster är återigen att räkna med och Mélenchons koalition kommer att bli landets största oppositionsgrupp.
På fjärde plats ser det traditionellt starka högerpartiet Republikanerna ut att samla blygsamma 64 mandat.

Rent konkret innebär kvällens resultat att Emmanuel Macron kommer få svårt att baxa igenom sin kontroversiella pensionsreform, där han vill höja pensionsåldern från nuvarande 62 år, att jämföra med vänsteralliansen Nupes som enats kring att sänka den till 60 år.

Jean-Luc Melenchon talar till anhängare utanför sitt valnattshögkvarter, söndagen den 19 juni 2022 i Paris.

 

Det är länge sedan Frankrike befann sig i den här typen av låsning mellan presidentämbetet och nationalförsamlingen och experter pratar under söndagkvällen om en befarad ”politisk paralysering” under de fem kommande åren.
Nu väntar sannolikt en intensiv jakt på nya koalitioner, tillfälliga eller mer bestående, för att regeringspartiet ska kunna få igenom sin politik under den nya mandatperioden.
Klart är att Frankrike i dag går in i en ny politisk era, där väldigt mycket är väldigt osäkert.
Värt att notera är att valdeltagandet landar någonstans kring låga 46 procent och att soffliggarna därmed är Frankrikes största politiska kraft.

Marine Le Pen anländer för att hålla en presskonferens i Pont-sur-Yonne, östra Frankrike, tisdagen den 14 juni.