Borg ska säkra borgerlig seger

DUKTIG MINISTER Fredrik Reinfeldt tog med sig Anders Borg när han besökte Scania i Södertälje i förrgår. Statsministern och finansministern toppar tillsammans listan över de statsråd som väljarna tycker är duktigast.

Ringen i örat gör att alla kommer ihåg honom.

Nördigheten är ett plus i kanten.

Finansminister Anders Borg är regeringens nya vapen i kampen om väljarna.

I förrgår besökte statsminister Fredrik Reinfeldt (M) Scania i Södertälje. Med sig hade han finansminister Anders Borg (M). Det var ingen tillfällighet.

För det första ser årets val ut att bli mycket jämnt. Förra gången skiljde det drygt 100 000 väljare mellan blocken. Marginalerna i höst kommer inte att bli särskilt mycket bredare.

För det andra kommer en stor del av valrörelsen att handla om duglighet, förmågan att leda landet. Vilka gör det bäst, de rödgröna eller de blå?

Det är här Borg kommer in. Till en början var svenska folkets inställning till den unge (nåja, 42 år) ministern med både hästsvans och ring i örat ganska sval.

Men efter finanskrisen, som regeringen hanterade på ett övertygande sätt, är han den minister som väljarna tycker är duktigast.

Aftonbladet ber varje år svenska folket att sätta betyg på statsrådens arbetsinsatser. I januari 2009, alltså tre månader efter Lehman brothers förödande kollaps, toppade Borg listan tillsammans med utrikesminister Carl Bildt (M). Betyget var 3,4.

I årets mätning ligger Borg på nytt överst, denna gång tillsammans med sin chef, Fredrik Reinfeldt. Betyg: 3,5, bara en tiondel från Anna Lindhs gamla rekord.

Borg är alltså ett viktigt vapen i alliansens arsenal. Hårdlanseringen av Borg inleddes den här veckan. Varje dag har han haft åtminstone en presskonferens varav två i Bryssel.

Är det smart av alliansen att utnyttja sig av Borg? Svaret är tveklöst ja.

För det första är han lätt att komma ihåg. Den mörkblå kostymen och den röda slipsen är visserligen uniform i hans kretsar. Men örringen och hårsvansen gör att han fastnar i minnet ändå.

Hans nördighet är också ett plus. Normalt filas folk som sticker ut snabbt ner till oigenkännlighet av media. Men Borgs uppenbara glädje över siffror, kurvor och konstiga termer har ännu ingen tagit ifrån honom.

Dessutom har Sverige klarat krisen väl. Arbetslösheten är lägre än EU-genomsnittet och krisåret 2009 var det svenska budgetunderskottet unionens allra lägsta.

Borg hade aldrig tänkt sig en karriär som politiker och vill inte in i riksdagen. Men nu är det han som ska säkra segern. Ibland blir det inte riktigt som man tror.

Veckans citat

Europa befinner sig i den värsta situationen sedan andra världskriget, kanske till och med sedan första världskriget.

Europeiska centralbankens chef Jean-­Claude Trichet har en svart bild av sin samtid

Jag kommer att rösta nej och jag tror att det kommer att bli nej.

EU-parlamentarikern Marit Paulsen (FP) fick rätt om enzymet trombin som skulle klistra ihop köttdelar

Följ ämnen i artikeln