Grattis dokusåpan – en era har fyllt 10 år

Den hette ”Baren” och sändes sex dagar i veckan, fem säsonger i rad, och er förtrogne hade förmånen att få delta i cirkusen.

Dokusåpornas era hade inletts flera år tidigare, med ”Expedition Robinson”, vars tidvis skyhöga tittarsiffror till och med lyckades slå Kalle Anka på julafton.

”Robinson” kombinerade det dokumentära reportaget med en hård tävlingsmotor. Vips var en ny genre född.

Frågan var nu vilken kommersiell tv-kanal som skulle hinna först med att utnyttja konceptet maximalt och låta producera en daglig dokusåpa.

Kanal 5 satt den dåvarande programchefen Anders Knave, som senare gjorde liknande sejourer på både TV4 och TV3, och surade för att kanalens ägare ville pracka på honom ”Big brother”. Det holländska formatet hade inlett ett internationellt segertåg, men Knave trodde inte på det för Sverige.

I det läget bad han den dynamiska Anna Bråkenhielm på Strix television att komma med ett förslag. Hennes programutvecklare kom på att man kunde låta ett gäng ungdomar driva en bar. När ägarna till Kanal 5 slutligen tvingade igenom ”Big brother” hade direktörerna på TV3 startblocken framme. Den första säsongen av ”Baren” drogs igång på bara tre veckor under våren 2000, alltså flera månader innan ”Big brother” skulle ha höstpremiär i Kanal 5.

Succén var ett faktum. ”Big brother” fick storstryk på hösten. Barenformatet hade flera fördelar: det var fysiskt öppet, deltagarna kunde röra sig i olika miljöer, det tillät riktig interaktion med tittarna och reglerna kunde ändras under resans gång.

Produktionen var dessutom tekniskt avancerad. Allt spelades in på hårddiskar i stället för på videoband, hemsidan var interaktiv på ett sätt som få hemsidor för tv-program är ens i dag. Produktionen ledde till en ny epok i tv-historien – redan något år senare bänkade sig över en miljon tittare om dagen för att titta på någon av de dagliga dokusåporna: ”Baren”, ”Farmen” eller ”Big brother”.

Jag är förstås part i målet, men jag hävdar att ”Baren” – till skillnad från ”Big brother” och senkomlingar som ”Paradise hotel” – hade plats för en humor och en värme som förlät en hel del av cynismerna.

Tio år är lång tid. Folk förändras. Men några av de mest färgstarka gamla deltagarna i ”Baren” är redo att fira detta jubileum. De kommer till mitt program i TV 8 nu på måndag 22.00.

Följ ämnen i artikeln