Makten håller ihop Socialdemokraterna

I väntan på att Stefan Löfven ska göra entré i debatterna gjorde Göran Persson comeback i ”Agenda” i söndags.

Han såg ut att trivas, vilket är lätt att begripa. Med den avtackade följer rätten att spekulera, ge råd och slippa svara för dagspolitiken.

Persson betonade särskilt att partiet ska gå till val på sin egen politik och att det är dumt att gå samman i en allians. Utan att på något vis vilja recensera Mona Sahlins strategi att göra så 2010.

Det här är spännande. För frågan är inte hur Löfven ska kunna foga ihop sig med V och MP, utan hur han ska foga ihop sitt eget parti. Håkan Juholt fick starkt bifall när han efter höstens Carema- affär ville riva upp kongressbeslutet om vinster i välfärden. Löfven vill inte ha förbud mot vinster men vinsten ska kunna återinveste- ras i verksamheten.

Juholt ville återreglera marknader som apoteken och järnvägen. I en intervju i Dagens Nyheter i helgen höll Löfven linjen att det viktiga inte är att återreglera utan att verksamheten är bra.

Att ta bort jobbskatteav - draget är inte att tänka på eftersom medelinkomst - tagare vant sig vid att få behålla en större del av sin lön, däremot bör det trappas ner för höginkomst - tagare.

Socialdemokraterna rymmer kärnkraftskramare och kärnkraftsmotståndare, folk som är för rut-avdraget och folk som är emot. Föräldraförsäkringen är en annan stridsfråga, 2009 togs beslut på kongressen att den på sikt ska delas. Där har partiets ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson nu ställt sig tveksam till fler pappamånader, inte heller ser hon en delad föräldraförsäkring framför sig.

Politik är en konfliktmiljö, sa Persson i Agenda. Du måste vara beredd att driva din linje, få gillande, vara påläst och dessutom ha ett vinnande sätt.

Persson gick så långt att han kallade politiken för högsta formen av intellektuell verksamhet. Det sistnämnda är knappast vad som utmärkt S sedan valet 2010.

Det ska fan vara partiledare i S, helt enkelt. Lyckas Löfven så pass att han dessutom bildar regering 2014 vet vi att striderna lägger sig. Socialdemokraterna har alltid hållits ihop av makten. Och då gäller samma regler som för paret med finaste villan i kvarteret – man håller samman fast man hatar varandra.

Följ ämnen i artikeln