Nye statsministerns svåra dilemma

Norges nye statsminister Jonas Gahr Støre har ett beslut framför sig som är tuffare än alla andra.

Hur ska Norge minska sitt klimatavtryck utan att lägga ner oljeindustrin?

Många länder är inte beredda att betala det ekonomiska priset för minskade utsläpp.

Norges svar på Olof Palme verkar kunna få sin drömregering ihop med Senterpartiet och Socialistisk Venstre SV. Att dessa tre fick egen majoritet gör att han slipper ställas inför ultimatum från andra samarbetspartners. Miljöpartiet De Grønne krävde ett stopp för letande efter ny olja och gas för att ingå i en koalition.

Men det innebär inte att Gahr Støre slipper frågan på sikt.

Extremvädret har skrämt upp även norrmännen. Klimatfrågan var en av de viktigaste i valet. Norge måste precis som andra länder kraftig skära ned på sina utsläpp. Skillnaden är att Norge dessutom är oljeproducent.

Dessutom driver ett av de tilltänkta koalitionspartierna, SV, frågan om att stoppa letande efter ny olja och gas även om de inte går så långt som att ställa ultimatum.

Ett föregångsland

Norge är på många sätt ett föregångsland. Nästan all inhemsk elförbrukning kommer från den egna vattenkraften. Norrmännen är världsbäst på att köpa elbilar. Men så är man kraftig beroende av en produkt som hotar människans framtida existens på jorden.

Hur ska en hög svansföring i klimatfrågan gå att förena med fortsatt oljeutvinning?

Det går naturligtvis inte ihop.

Norges nye statsminister Jonas Gahr Støre.

Alla inser det men norrmännen vill av förklarliga skäl värna oljeindustrin som varit så viktig för att bygga upp det norska välståndet. Den så kallade oljefonden, som sparar inkomster från oljan till framtida generationer, innehåller över två miljoner kronor per norrman.

Jobben i fara

Precis som i så många andra länder ropar politiker och allmänhet på minskade utsläpp men när det drabbar den egna ekonomin går det plötsligt att hitta en rad ursäkter för att fortsätta med aktiviteter som får världen att värmas upp.

Internationella energirådet, IEA, slog för några månader sedan fast att en förutsättning för att nå målet om högst 1,5 graders uppvärmning måste världen omedelbart sluta leta efter ny olja och gas.

Fast det örat lyssnar majoriteten av de norska politikerna och väljarna inte så gärna på. Ur klimatsynpunkt är det givetvis viktigt att Norge och andra oljeproducerande länder följer rekommendationen men politiskt skulle det sannolikt vara självmord.

För hur ska de kunna fixa fram nya välbetalda jobb åt alla de som är verksamma i oljeindustrin och dess många förgreningar, runt 200 000 människor? Olje- och gasindustrin står för 25 procent av Norges BNP.

Oljeindustrin har varit mycket viktig för att bygga upp det norska välståndet.

Massarbetslöshet brukar inte locka nya väljare.

Jonas Gahr Støre har en allt annat än tacksam uppgift om han ska överleva någon längre tid som statsminister.

En gåta

Erna Solberg motsatte sig bestämt ett stopp för exploatering av nya olje- och gasfält. Men det var inte därför som väljarna röstade bort henne.

Egentligen är det lite av en gåta varför hon inte fick fortsatt förtroende. Hon är personligen omtyckt av många, har setts lite som en landsmoder. Majoriteten av norrmännen tycker att hon skötte pandemibekämpningen med bravur.

Att de ändå ger makten till socialdemokraterna beror mer på en längtan efter något nytt än ett öppet missnöje med Solberg. Hon hade trots allt suttit vid makten i åtta år med olika koalitionspartners.

Uppenbarligen har norrmännen inget företroende för att miljöpartiet De Grønne ska lösa oljefrågan på ett ansvarsfullt sätt. De klarade inte ens spärren till Stortinget, trots att de ökade marginellt.

Kanske hoppas norrmännen i stället att den kunnige och skärpte överklasskillen Gahr Støre från Oslo på något sätt ska kunna lösa den gordiska knut som oljeproduktionen innebär för Norge.


DAILY Om det norska valet

Aftonbladet Daily med statsvetaren Atle Haugsgjerd.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen