Mejla

Oisin Cantwell

Dubbelmordet i Norrköping kan vara en del av nytt mc-krig

Publicerad:
Uppdaterad:

Nattens två mord i Norrköping, sprängningen av en fastighet i Linköping och attentatet mot en strippklubb i Örebro.

Det tycks finnas en röd tråd mellan brotten.

Man behöver varken vara Sherlock Holmes eller en pensionerad, folkkär professor i kriminologi för att begripa ungefär vad som troligen ligger bakom de avrättningsliknande morden utanför en nattklubb i Norrköping.

En av de mördade är en utpekad gängledare som nyligen släpptes ur fängelse efter att ha avtjänat ett tvåårigt fängelsestraff för utpressning.

Mannen, som försökte hota sig till 100 000 kronor, besatt ett betydande våldskapital. Polisen beslagtog bland annat en väst som pryddes av mc-klubben No Surrenders emblem.

No Surrender är ett kriminellt mc-gäng som bildades i Nederländerna 2013 och som anses konkurrera med Hells Angels och Bandidos.

Det är en klubb som figurerar i andra uppmärksammade brott i Östergötland och Närke i år.

Som exempelvis i samband med det grövsta sprängdådet i Sverige de senaste 20 åren, då en bomb placerades utanför en fastighet i Linköping på morgonen den 7 juni.

20 människor skadades och ett femvåningshus förstördes i attacken. Brottet är inte löst, men en av polisens hypoteser är att bomben var riktad mot en medlem i No Surrender, som bodde i fastigheten.

Utredarna har fått information om att det var Bandidos som låg bakom attentatet. Motivet ska ha varit att markera vilka det är som styr narkotikaförsäljningen i Linköping.

En konflikt som inte blev mindre infekterad av att No Surrender i allt väsentligt består av tidigare medlemmar i det kriminella nätverket Black Cobra som i åratal härjade i Linköpings mindre laglydiga kretsar.

Några veckor efter bomben i Linköping, den 26 juni, sprängdes en strippklubb i luften i Örebro. Bomben var nästan lika kraftig som den som blåste ut femvåningshuset.

Flera av männen bakom strippklubben har kopplingar till No Surrender.

En 18-årig man står inför rätta för sprängningen. I veckan yrkade åklagare på att han skulle dömas till nio års fängelse.

Utredarna har inte fått särskilt mycket vettigt ur mannen, som säger att han inte har någonting med attentatet att göra.

Polisen är övertygad om att fler personer var inblandade, men spåren är få.

Att det finns en gemensam nämnare för de tre brotten kan givetvis vara en slump. Den organiserade, grova kriminaliteten spretar åt olika håll och det som ser ut att vara en röd tråd kan vid en närmare granskning visa sig vara tillfälligheter.

Men det kan också vara så att Sverige har fått ett nytt mc-krig.

1 av 6 | Foto: PONTUS ORRE
Två män sköts till döds utanför en nattklubb i Norrköping.

Av: Oisin Cantwell

Publicerad:

LÄS VIDARE