Charlie Weimers högerextrema russin i EU-kakan

Ofinansierade drömmar om en mur och en flirt med Europas ryssvänliga ytterhöger.

Nu är makten viktigare än idealen – även för SD.

Men vet deras väljare om det?

Sen de kom in i riksdagen för snart 14 år sedan har Sverigedemokraterna varit ett av Sveriges mest ideologiska partier. Visst har partiet förflyttat sig i en del frågor men i grunden har det förblivit ett nationalkonservativt parti med fokus på migration och invandring. Deras tydlighet kommer sig delvis av en svartvit bild av vad som är rätt och fel. SD sysslar inte med gråzoner och kompromisser, antingen är politiken dålig eller så är den bra – där Sverigedemokraterna stått för de goda värderingarna och resten av politiken för de dåliga.

Den tiden verkar vara över. Nu har matematiken trumfat idealen, även för Sverigedemokraterna.

I Europaparlamentet finns det två grupper på ytterhögern. Det som framförallt skiljer dem åt är deras inställning till Ryssland, en fråga som gått från känslig till avgörande sedan Rysslands fullskaliga invation av Ukraina. Fram tills nu har det också varit avgörande för Sverigedemokraterna att med all tydlighet ta avstånd från dessa partier, till exempel franska Nationell samling som leds av Marine Le Pen.

Det vill säga att det har varit viktigt fram tills nu. Marine Le Pens parti spås sopa mattan med övriga i EU-valet i Frankrike. Nationell samling ser ut att komma att dominera ytterhögern och det är ett tillfälle Sverigedemokraterna och Charlie Weimers inte vill missa. I politik trumfar makten idealen. SD har nu öppnat för att samarbeta med Nationell samling i frågor där de kommer överens och inte i frågor som handlar om Ukraina. Precis som för alla politiker blir det svårt för Charlie Weimers att förklara hur detta inte legitimerar Nationell samlings ryssvänliga politik.

Charlie Weimers.

I Aftonbladets utfrågning är svaret att det handlar om att få igenom sin politik, inget annat. Charlie Weimers gör det för enkelt för sig själv. Självklart kommer ett samrbete att legitimera ett parti vars åsikter skär igenom Europa som en kniv - hur EU ska hantera stödet till Ukraina, men att det är värt det för SD för att få inflytande.

Charlie Weimers och Sverigedemokraterna vet att SD:s väljare röstar på dem på grund av migrationsfrågan. Nu har de gjort bedömningen att det är viktigare för partiet att verka inflytelserika än att hålla fast vid en hård linje mot EU:s Rysslandsvänliga partier.

Här hör deras väljare bara hårdare tag mot migration.

Har de otur hör deras väljare att de vill samarbeta med ett parti som inte vill skicka vapen till Ukraina, inte vill införa sanktioner mot rysk gas och som tycker att Krim ska kunna erkännas som ryskt.

Det är en riskfylld väg att ta. Stödet för Ukrainas sak är starkt i Sverige och SD har redan trampat i klaveret när Jimmie Åkesson sa att det fanns en övre gräns för stödet till Ukraina. Helt uppenbart landade det dåligt hos deras väljare och partiet eftersom Åkesson upprepade gånger backat från uttalandet.

Men det största problemet för SD i den här valrörelsen är kanske ändå att de inte riktigt tänkt hela vägen fram när det kommer till sitt stora vallöfte - Mitt Europa bygger murar. Med det menar de fysiska murar runt EU:s gränser. En kul och slagkraftig slogan möjligtvis men det hade varit bättre om Weimers sedan kunde svara på hur och vem som sen ska betala för dessa murar.

Charlie Weimers gästade Aftonbladets studio.

Utfrågningen i fyra snabba betyg:

Begriplighet: Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Charlie Weimers har inga svar på hur deras stora vallöfte om att bygga murar runt EU ska finansieras. När det gäller klimatpolitiken är det också svårt att förstå hur det ska gå ihop för SD. Det blir snärjigt och det sänker betyget för begriplighet.

Skrytkvot: Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

En trea för skryt. Det finns men det är ändå mindre än man brukar behöva stå ut med när en europaparlamentariker ska berätta om allt de gör och lyckas med.

Humor: Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

En etta. Med det sagt måste tilläggas att humor inte är ett måste när det kommer till politiker.

Känslostyrka: Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Bra glöd i Wiemers. Charlie Weimers har många starka känslor, framförallt när han kommer in på ämnet Socialdemokraterna och det gör han ofta.