Tyvärr har Eneroth fel i det mesta

Att Socialdemokraternas gruppledare påstår att Alliansen är splittrad är inte konstigt.

Men har han rätt? Skulle inte tro det.

Tomas Eneroth är Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen och som sådan en tongivande person i framför allt sitt eget parti. När han säger att Alliansen är mindre samlad än på tio år förmedlar han budskapet till sina partikamrater att de borgerliga partierna är splittrade och förbundet mellan dem statt i upplösning.

Det är inte det minsta konstigt. Det ingår i hans jobb eftersom det är ett subversivt budskap som syftar till att undergräva förtroendet för Alliansen.

Men inte ens Eneroth kan tro att Alliansen inte kommer att gå till val tillsammans om två år. För det kommer de att göra, något annat finns inte på kartan.

Det är de fyra borgerliga partiernas enda chans att vinna regeringsmakten. Därför kommer de att stå enade på startlinjen inför valet 2018.

Efter förra valet slakades tömmarna som höll de fyra partierna i schack under åtta regeringsår och en tid innan valet. Även det är en självklarhet.

Efter en valförlust måste partierna backa bandet och fråga vad som gick snett. De måste också utveckla sin egen politik som ofta gått i stå under åren i regeringen. Det gjorde Socialdemokraterna efter valet 2006, utan så stor framgång, och det gjorde Alliansens partier efter 2014. Hur bra det går återstår att se.

Tomas Eneroth hävdar att Alliansen är mindre samlad än på ett decennium. Det är att slå in öppna dörrar. För tio år sedan var de precis på väg att vinna valet och önskan om att framstå som regeringsdugliga var mycket stark. Väljarna fick inte tro att de skulle börja bråka med varandra om de fick makten.

Socialdemokraternas gruppledare påstår också att blockpolitiken är på väg att dö ut. Det är en önskedröm. Alliansens chans att bilda en regering utan partier på politikens vänstra planhalva är att hålla liv i blockpolitiken. Därför kommer den att fortsätta leva.

Man kan ju dessutom hävda att Stefan Löfvens regering är ett utslag av blockpolitik. Socialdemokraterna regerar tillsammans med Miljöpartiet men försäkrar sig också om stöd för den statliga budgeten av Vänsterpartiet. Inte ett spår av högerhalvan, såklart.

Att alla regeringar, oavsett vilket parti som leder den, ofta gör upp över blockgränsen är ingen nyhet. Så har det fungerat så länge någon kan minnas och så kommer det att fortsätta. Försvaret, utrikespolitiken, pensioner är typiska frågor som man vill ska ligga fast även om regeringarna skiftar.