Nu är alla sura på varandra – tilliten är raserad

Bråket mellan partierna startade när Sverigedemokraternas anonyma konton avslöjades i TV4:s Kalla fakta.

En vecka av öppet krig mellan Sverigedemokraterna och deras samarbetspartier går mot sitt slut.

I efterdyningarna ligger ett förtroende slaget i spillror och fyra partier som tittar snett på varandra.

Nu avgörs de kommande åren för Tidösamarbetet, och det ser inte bra ut.

Inte helt överraskande har nyheten att SD:s kommunikationsavdelning sysslat med nätkrig landat som en bomb i Liberalerna. Partiet har redan slitits sönder och samman av inre konflikter kring att samarbeta med SD och det här var mer än vad de mäktade med. Nätkrigarna och Jimmie Åkessons hårda gensvar har skakat om L ordentligt. Utöver det krismöte som skett mellan Tidöpartiernas partisekreterare har Liberalerna haft egna krismöten.

Spänning i luften saknades inte när Johan Pehrson kallade till presskonferens på fredagen.

Men luften gick snabbt ur när Pehrson presenterade förslaget om att utreda om det går att förbjuda att partipengar går till att driva anonyma konton på nätet.

Förslaget hade tagits fram på kvällens krismöte, men Johan Pehrson vet att det bara är ett slag i luften. Partiet har kompromissat med sig självt och förslaget har kommit till för att göra någonting – vad som helst – för att stilla ilskan inom partiet.

Johan Pehrson (L)

Liberalerna visste vad de gav sig in på i samarbetet med SD och partiet lär knappast vara särskilt överraskade över TV4:s avslöjande. Däremot har den här veckan gjort dem djupt besvikna på Moderaterna och Kristdemokraterna.

För visst är det folkpartistiskt att komma med ett så lamt gensvar som en parlamentarisk utredning i en förtroendekris, men att Ulf Kristersson och Ebba Busch inte satt mer press på Åkesson är en större besvikelse för L. Och ett större problem.

Frågan är om inte Sverigedemokraternas och Jimmie Åkessons ”ursäkt” är ett perfekt exempel på hur långt de här fyra partierna står från varandra.

Ebba Busch (KD)

Ulf Kristersson (M)

Ulf Kristersson krävde Åkesson på en ursäkt och efter mötet mellan partisekreterarna på torsdagen kom Moderaterna mycket nöjda ut från mötet och deklarerade att denna ursäkt nu var levererad och mottagen. Kort därefter meddelade SD:s partisekreterare att de inte alls bett om ursäkt men är överens om att det finns ett antal poster i sociala medier som gått över gränsen och som ska tas bort.

Vad en ursäkt är, kan ju vara något av en filosofisk fråga. Är det en ursäkt om ingen uppfattar det som en ursäkt, eller är det en ursäkt om det inte var menat att vara en ursäkt fast det lät som en?

Det där lär bli en följetong för Tidöpartierna ett tag framöver.

De fyra partierna i regeringsunderlaget befinner sig vid ett avgörande vägskäl. För M, KD och L är SD enda biljetten till Rosenbad och även om det just nu är ett beskt piller att svälja, accepterar de detta faktum. Däremot kan det komma att påverka hur samarbetet ser ut framåt. SD har inte heller någon annan väg till makten än denna.

Tilliten är raserad mellan alla partierna i Tidösamarbetet, inte bara mellan SD och regeringspartierna.

Det kommer bli två år av misstro och osämja och när valrörelsen 2026 närmar sig, kan SD har bränt sina sista broar för att få sitta i en regering efter nästa val.