Hade jag tyckt att Åkesson är nazist hade jag sagt det

För en vecka sedan hade jag Sverigedemokraternas ordförande Jimmie Åkesson som gäst i radiostudion.

Vi diskuterade – utifrån konkreta exempel från partiets egen hemsida – vad som menas med ”mänsklig essens”, huruvida ­definitionen på svensk kultur är trasmattor och bonader på väggarna, om det är konsekvent att vilja förbjuda halalslakt men ­inte jakt, och om ett invandringsnetto på 6–7 promille om året på allvar kan beskrivas som ”massinvandring”.

Albin, en ung man som uppenbar­ligen sympatiserade med Åkesson ringde in och frågade retoriskt om mass­media sållar bort negativ publicitet om invandring.

Jag sa ordagrant till Åkesson och lyssnarna:

– Nu fick du en assist, nu fick du en assist, nu får Jimmie göra målet här.

Åkesson hade inga problem att förstå mina ord. Han sa:

– Ja…en…passning.

En del människor är så kreativa i sin förföljelsemani att deras sinnen påverkas radikalt. De lyssnar inte på vad som sägs. De hör bara lösryckta delar som passar deras egen förvrängda världsbild.

På en slasksida, som drivs helt ­ anonymt på nätet med hjälp av den s verigedemokratiske riksdagsledamoten Kent Ekeroth, drogs snabbt en halsbrytande och skrattretande slutsats.

Redaktörerna slog nämligen fast att jag hade kallat inringaren ”nazist”. ­Signaturen Valfritt, som skrivit en av de cirka 300 kommentarerna till ­in­lägget, ansåg till och med att jag ­yttrat följande:

”Nu fick du en nazist, nu fick du en rasist, nu får Jimmie göra en mössning.”

Andra skriver upprört om bolsjeviksvin, kroknäsor i Örebro, arslen i största allmänhet, och att ordet ”assist” inte finns i svenska språket. (De senare bör studera Svenska akademiens ordlista, sid 42).

Några, som sympatiserar med ­Åkesson men lyssnat ordentligt och förstått vad som verkligen sagts, ­anser att hemsidan bara är pinsam, att redaktörerna skjutit sig själva i foten och att inlägget kommer att användas emot den egna saken.

Inom psykologin lär fenomenet kallas subjektiv selektion. Vilket är en mycket opraktisk metod om man vill se sin omgivning som den är. Jag kallar bristen på verklighetsuppfattning för ett ännu finare ord: ­autofellatio politicus. Stundtals skönt för den som har ­böjelsen, men inte särdeles fruktbart i längden.

Det hör för övrigt till saken att om jag anser att någon är nazist så säger jag det tydligt, utan skämtsamma idrotts ­ referenser.

Ljudklippet med Åkesson ligger ute på Radio 1:s hemsida.

SD:s Sverige 1

Sverigedemokraterna kan acceptera tillfälliga uppehållstillstånd för utlänningar med speciell kompetens. Om de har anställningsavtal med svensk arbetsgivare. Och om denne kan bevisa att kompetensen inte finns i landet. Tji Bruce Springsteen alltså. Det finns ju svensk rock.

SD:s Sverige 2

Fler definitioner på vad som är svenskt enligt Sverige­demokraterna: att ­inte tuta i trafiken, ha ljus ­inredning, lägga julklapparna under granen, inte vilja sticka ut, ha matlåda med till jobbet, dansa folkdans och ­fira 14 juli på Solliden.

Följ ämnen i artikeln