Fel, fel, fel, Reinfeldt!

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2006-10-17

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Fredrik Reinfeldt har begått en rad strategiska misstag.

Därför är hans regering i kris. Efter bara elva dagar vid makten.

Javisst, herr statsminister - nu är goda råd dyra.

Statsminister Fredrik Reinfeldt har spelat bort den nya regeringens goodwill på rekordkort tid. Tyvärr kan han inte skylla misslyckandet på någon annan.

Reinfeldt har begått ett antal misstag som tillsammans är förödande för bilden av regeringen. I alla fall på kort sikt.

1 Han valde fel

personer

Två statsråd har lämnat regeringen inom loppet av två dygn, handelsminister Maria Borelius (m) och kulturminister Cecilia Stegö Chilò (m).

Efter bara tio dagar vid makten har antalet tjänstgörande statsråd minskat från 22 till 20. Det saknar motstycke i svensk politisk historia.

Felen begicks redan då Fredrik Reinfeldt bestämde sig för att han ville ha Borelius och Stegö Chilò från partiets nyliberala falang. Maria Borelius har aldrig varit politiker och det är väldigt länge sedan som Cecilia Stegö Chilò trampade maktens korridorer som Carl Bildts talskrivare och pressekreterare.

Erfarenheten visar att människor utan en bakgrund i rikspolitiken, antingen som förtroendevald eller hög tjänsteman, ofta får problem.

Förra miljöministern Lena Sommestad (s) är ett exempel. Hon satt i regeringen i fem år utan att det märktes.

2 För dåliga frågor

De blivande m-statsråden fick frågan av Fredrik Reinfeldt om de hade några lik i lasten. Den undersökningen var bristfällig.

Borelius och Stegö Chilò erkände visserligen att de använt svarta barnflickor. Men inte att de inte betalt tv-licensen. Och inte att Borelius semesterbostäder ägdes av firmor med säte i skatteparadis.

3 Han förlängde

plågan

Borelius avgick i lördags, ett dygn efter att statsministern undergrävt förtroendet för henne genom att tillsätta en advokat som skulle gå igenom privatekonomin. Efter två dagar följde Stegö Chilò efter.

Det är alltid lätt att vara efterklok men faktum kvarstår, Reinfeldt förlängde själv regeringens plågor. Hade han tagit tjuren vid hornen redan i slutet av förra veckan hade presentationen av regeringens första budget inte hamnat i slagskuggan av de pinsamma avhoppen.

4 Han har inte

tagit avstånd

Inte ens igår kritiserade Reinfeldt sin kulturminister för att hon struntat i tv-licensen i 16 år. Trofasthet är många gånger en dygd. Men inte alltid i toppolitiken.

5 Han har spelat bort förväntningarna

Efter tolv års s-styre såg många med förväntan på den nya regeringen.

Förhoppningarna har kommit på skam. Anseendet är fläckat och offensiven under de första hundra dagarna kanske inte har kommit av sig, men åtminstone stannat upp.

Nu är det snart dags för Fredrik Reinfeldt att utse Borelius och Stegö Chilòs efterträdare.

Ett litet tips: förre Muf-ordföranden Christoffer Fjellner, idag ledamot av EU-parlamentet, är en av grundarna av det brittiska företaget Look Closer AB. Det gör bakgrundskontroller åt bolag som ska rekrytera ny chef.

Enligt Look Closer överdriver nio av tio sina meriter. Det vet Fredrik Reinfeldt redan - av egen smärtsam erfarenhet.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln