Nationalisterna som vurmar för andras kultur

Rysk nationalist – från Kazakstan Den i fallskärmsjägaruniform utklädde Vladimir Zjirinovskij kräver att Ryssland återupprättas som supermakt och imperium. Men extremisten är själv född i Kazakstan. Många andra kända nationalister kommer också ursprungligen från andra länder – Stalin, Hitler och Mao Zedong för att nämna några.

Högernationalisterna blir allt mer högljudda i Europa. Ledarna för dessa rörelser, både nu som förr, kommer ofta från en annan kultur än den som de vurmar för och vill försvara med liv och blod.

De högernationalistiska krafterna blir allt mer högljudda i Europa. Högst vrålar de i Ryssland, där ­extremkören leds av Vladimir Zjirinovskij. Härom­dagen ansåg han att Polen och de baltiska ”dvärgstaterna” ska utplånas från ­kartan. Zjirinovskij brukar avfärdas som en politisk clown. Men är han det? Han är överste i ryska armén och ­vice talman ­i duman (riksdagen). Han har flera akademiska titlar och är grundare av det ryska Liberaldemokratiska partiet, som varken är liberalt, demokratiskt eller ett riktigt parti, men som fick över sju miljoner röster i senaste valet.

Zjirinovskij anses vara en av dem som president Putin använder som test­högtalare. Han får vråla ut extrema åsikter som en förberedelse för vad som komma skall.

Han kräver ofta att Ryssland ska återgå till gränserna från år 1900, ibland ska han ha tillbaka Finland, ibland inte. För en tid sedan hotade en annan av Putins högtalare, general ­Makarov, Finland för att landet närmar sig ­Nato. I stället borde Finland närma sig Ryssland, tyckte han.

Enligt dessa nationalister ska Ukraina självklart anslutas till det ryska ­moderlandet. Just nu anser Zjirinovskij att Polen och de baltiska staterna ska utplånas därför att Nato har avfyrnings­ramper för raketer där, riktade mot Ryssland.

Denne ryske nationalist har under årens lopp framkastat en rad märkliga löften och förslag. Under president-­valet 1991 utlovade han fri vodka till ­alla om han blev vald. Han vill återta Alaska från USA, ”en utmärkt plats att placera ukrainarna på”. Han vill ockupera de baltiska staterna för att dumpa kärnkraftsavfall där. Under en resa i USA ville han värna den vita rasens fort­bestånd och varnade amerikanarna för att lämna över landet till de svarta och spansktalande. Han anser att Rumä-nien är en konstruktion av italienska ­zigenare som stal land från Bulgarien.

Under en valkampanj lovade han att upprätta en polisstat i Ryssland med summariska avrättningar och han vill deportera alla kineser och japaner från det ryska Fjärran östern. Drömmen är att ta Turkiet och Iran för att få kon­trollen över Medelhavet och ­Persiska viken.

Vid en presskonferens i våras i den ryska duman då en ung kvinnlig ­reporter från den statliga televisionen ställde en, som han tyckte uppkäftig, ­fråga beordrade han två av sina liv­vakter att ”våldta henne hårt”. Den gången bad han om ursäkt efteråt.
Om man studerar nationalistiska ­extrempolitikers bakgrund i olika ­länder kan man se en gemensam faktor hos många av dem. De är ofta inte födda i landet eller i den kultur som de ­sedan vill försvara, med liv och blod.

Zjirinovskij föddes med ­efternamnet Eidelstein i Kazakstan. Hans far var ­jude, hans mor var ryska och hans farfar mycket framgångsrik judisk ­affärsman och ledare för den judiska församlingen i Kazakstans huvudstad.

Zjirinovskijs samtida i Frankrike, Jean-Marie Le Pen, föddes i en helt bretonsk­talande familj i Bretagne. Han lärde sig franska i skolan, precis som Napoleon, född i en helt korsikansk familj.

Josef Stalin föddes i Georgien. Skaparen och chefen för hans ytterst fruktade och effektiva hemliga polis, tjekan, ­senare KGB, var en polsk aristokrat vid namn Felix Dzerzjinskij.

Adolf Hitler var österrikare. Mao ­Zedong föddes i en liten by i Hunan-­provinsen och lärde sig aldrig att tala god mandarin, det officiella kinesiska språket.

Spaniens diktator Franco föddes i Galicien i Spaniens nordvästra hörn, där det talades ett minoritetsspråk. Från 15-årsåldern fostrades han av spansk militär. Lenin föddes som rysk adelsman och hade ryska, kalmuckiska, ­judiska, svenska och tyska rötter.
Vår svenska historia har ­inte många högljudda ­nationalister, men Engelbreckt Engelbrecktsson – som ledde bergsmännens uppror på 1400-talet mot unions­kungen Erik av Pommern – ­beskrivs ibland som den förste svenske patrioten. Han ­hade tyska och danska rötter och ­alla våra krigar­kungar som försvarade och ­utvidgade ­Sveriges yta har haft minst en utlandsfödd ­förälder, oftast ­hade de tyska som hemspråk.

VISSTE DU ATT …

Hade tyska som hemspråk

Visste du att vår förste och ­kanske störste krigarkung, Gustav II Adolf, hade tyska som hemspråk?

Hans mor var tyska och han talade tyska med sin hustru ­Maria Eleonora av Brandenburg. Tyskan var det vanligaste språket inom den svenska administrationen vid den tiden.

Var dålig på finska

 Visste du att Finlands legendariske fältherre, riksföreståndare, president och marskalk, Gustav ­Mannerheim, talade många språk, men finska sämst av dem alla? Han kom från en svensktalande familj och växte upp som officer i den ryske ­tsarens armé. Han kunde inte skriva något av sina finska tal själv.

Svensk skrev Finlands nationalsång

 Visste du att Finlands nationalsång, ”Vårt land”, skrevs av Johan Ludvig ­Runeberg, en man från det svensktalande Öster­botten och med rötter i Sverige? Han skrev sin ­patriotiska dikt på svenska. Dikten

översattes sedan av andra till finska – ändå är han i dag den ende med titeln nationalskald.

Följ ämnen i artikeln