Zelenskyj inleder motoffensiv med en mörk insikt

President Volodomyr Zelenskyj har bekräftat att den ukrainska motoffensiven har startat.

Sällan har en militäroffensiv varit så omtalad och upphaussad på förhand.

Men när Ukraina väl slog till var det knappt att det märktes utåt. 

På senare tid är det tydligt hur ukrainska företrädare försökt skruva ner förväntningarna på vad en motoffensiv kan uppnå.

Oavsett kan den bli en vändpunkt i kriget.

Följ ämnen
Nato

Efter månader av väntan och förväntan kan omvärlden sluta spekulera. President Volodomyr Zelenskyj bekräftar att den ukrainska motoffensiven har startat även om han av förklarliga skäl är försiktig med att ge några detaljer. Det blev en sommaroffensiv istället för den väntade våroffensiven.

I ett så här tidigt skede är det omöjligt att säga hur det kommer att gå även om Ryssland publicerat bilder på brinnande Leopard-tanks som ett bevis på att offensiven gått på pumpen.

Men en sak står klar. Från ukrainsk sida försöker ledande talespersoner att dämpa förväntningarna på snabba och enkla segrar.

Sakta har det börjat sjunka in att det är betydligt lättare att försvara ett territorium än att försöka återta terräng där fienden under månader haft möjlighet att gräva ner sig i både dubbla och tredubbla försvarslinjer.

Ukrainska befälhavare poängterar numera ofta att ryssarna blivit bättre och lärt sig den ukrainska stridstaktiken.

Under hela den långa upptakten till offensiven har tongångarna från Zelenskyj och hans befälhavare varit mycket optimistiska. Bara Ukraina fick tillräckligt med moderna vapen från väst skulle de snabbt kunna återta den mark ryssarna ockuperat efter invasionen den 24 februari förra året. Kanske skulle man till och med kunna ta tillbaka Krim och de delar av Donbass som Ryssland ockuperade redan 2014.

Hårdare motstånd

Nu har väst levererat moderna stridsvagnar och långskjutande artilleri. Det enda på Ukrainas önskelista som återstår är stridsflyg och även där finns löften utfärdade.

Återstår för Ukraina att visa att man kan fortsätta vara militärt kreativa och behålla en hög stridsmoral.

Av de första rapporterna från fronten kan man dra slutsatsen att ryssarna den här gången gör betydligt hårdare motstånd än under den kaotiska reträtten från Kharkiv-området förre året. Att bryta igenom de ryska linjerna kommer att bli svårt och kostsamt räknat i förluster av människoliv och militär utrustning. Sannolikt handlar det om månader snarare än veckor.

Ukrainska styrkor avfyrar artilleri mot ryssarna vid fronten i Bakhmut.

Det är inte heller klart definierat hur en ukrainsk seger ser ut. Zelenskyj har inte offentligt stakat ut några tydliga mål.

Måste man ta tillbaka alla områden som Ryssland tagit sedan invasionen 2022 eller räcker det med att kraftigt decimera de ryska trupperna i numerär och slagstyrka? Är det realistiskt att satsa på att även ta tillbaka Krim och hela Donbassregionen?

I den omvärld som stöttat Ukraina väntar man otåligt och numera även lite ängsligt på resultat.

Hur stor skillnad kommer de avancerade vapnen från väst egentligen att göra?

Extrema åtgärder

Ukrainas offensiv kommer hur det än går att bli en vändpunkt i kriget.

Är man hyfsat framgångsrik och tvingar ryssarna att retirera kan det innebära början på ett slut på kriget där Putin tvingas inse att han gjort en katastrofal felkalkyl. Ukraina kommer att kunna förhandla om fred utifrån en styrkeposition.

Det blir lättare för väst att motivera ett fortsatt omfattande stöd till Ukraina med medlemskap i Nato och EU hägrande vid horisonten.

Misslyckas offensiven helt eller bara ger mycket begränsade framgångar riskerar Ukraina att tappa stöd i västvärlden. Det är inget som kommer att ske över en natt. Men på sikt kan det bli svårt för Europas ledare att inför väljarna motivera fortsatta mycket kostbara satsningar på att hjälpa Ukraina.

Framförallt presidentvalet i USA om ett drygt år är ett orosmoment för Ukraina. Förlorar Joe Biden är risken överhängande att det amerikanska stödet dras ner kraftigt. Särskilt om den Putin-vänlige Donald Trump återkommer i Vita huset.

USA står för det absolut största stödet. Europa klarar inte att stötta Ukraina ensamt.

Även en mycket framgångsrik ukrainsk offensiv där man återtar hela sitt territorium kan paradoxalt nog vara ett problem för Nato.

Just nu är fruktan för att Putin ska använda kärnvapen inte särskilt stor men om Ryssland förlorar Krim och Donbass kan han känna sin existens som ledare hotad. Då ökar risken att Putin tar till extrema åtgärder.