Om bilden börjar sätta sig av Trump som en förlorare är han körd

Till och med bland republikaner börjar bilden av Donald Trump som en förlorare att sätta sig.

Många av de kandidater han gav sitt stöd till i mellanårsvalet har gått på pumpen.

Senast det högprofilerade tv-ankaret Kari Lake som pekats ut som en trolig vicepresidentkandidat om Trump som väntat ställer upp 2024.

Kari Lake, tidigare nyhetsankare på tv-kanalen Fox, är en av de som mest helhjärtat ställt sig bakom Trumps påståenden att fusk låg bakom Joe Bidens seger 2020 och att Trump egentligen vann.

En seger för Lake i valet till guvernör i swingstaten Arizona hade placerat henne i en perfekt position för att hjälpa Trump att vinna presidentvalet 2024, exempelvis genom att vägra godkänna en eventuell seger för demokraternas presidentkandidat.

Men precis som så många andra av mellanårsvalets Trumptrogna valförnekare så förlorade hon. Ett väldigt tydligt budskap från väljarna till Trump att de tröttnat på hans lögnaktiga tjatande om att han egentligen vann 2020.

Tvärtom framträder bilden av Trump som en förlorare allt tydligare. Han förlorade representanthuset i mellanårsvalet 2018. Han kampanjade för de båda republikanska kandidaterna i fyllnadsvalen i Georgia 2020 till senaten men båda förlorade. Han förlorade presidentvalet 2020. Och nu förlorade många av hans utvalda kandidater i mellanårsvalet 2022.

Trumps taktik var att försöka få valförnekare på plats på viktiga positioner i delstaterna, bland annat som secretary of state, den som är ansvarig för valprocessen. Men inte i en enda av de normalt avgörande delstaterna lyckades någon av dessa kandidater att bli vald, enligt amerikanska medier.

Vilket måste betraktas som ett stort bakslag för Trumps framtidsplaner.

Kari Lake har ställt sig bakom Trumps påståenden om valfusk.

Missnöjt muller

I takt med att förlusterna trillat in den senaste veckan har ett mullrande missnöje mot Trump ljudit allt högre inom det republikanska partiet. Trump får helt enkelt skulden för att mellanårsvalet inte blev den republikanska framgångstsunami som förutspåtts utan inskränker sig till en knapp seger i representanthuset.

Ledande republikaner som tidigare hellre hållit tyst än kritiserat Trump tar nu bladet från munnen.

Trumps egen vicepresident Mike Pence är en av dem. I en intervju med tv-kanalen ABC som sändes dagen innan Trump förväntades ge sitt besked att han ställer upp 2024 säger Pence att det finns bättre alternativ än Trump att satsa på i nästa presidentval.

Den tidigare hängivne Trump-supportern från Alabama, kongressmannen Mo Brooks säger att "det vore ett stort misstag för det republikanska partiet att ha Donald Trump som partiets kandidat 2024".

Om republikanerna och Trumpkandidaterna hade nått så stora framgångar i mellanårsvalet som opinionsmätningarna indikerade hade det varit svårare att utmana Trump. I det läget hade de flesta tunga elefanter inom partiet sannolikt legat lågt med sina presidentambitioner och sparat dem till valet 2028.

Nu börjar de känna vittringen av Trumps svaghet. Pence intervju är ett exempel på det.

Även mediemogulen Rupert Murdoch verkar ha dragit bort sitt stöd. Allt fler konservativa medier och medieprofiler kritiserar Trump.

Trumpkopia

När rädslan för Trump börjar förlora sitt grepp går fastighetsmiljardären miste om en av sina främsta konkurrensfördelar.

Fortfarande är det ingen av de stora utmanarna som tillkännagett sin kandidatur men sannolikheten växer nu att Trump kommer att utmanas av sina egna. Inte bara av en kandidat utan av flera.

På den republikanska sidan finns ett antal välkända och kompetenta kandidater som ligger redo i startblocken. Den som just nu verkar ha väldigt starkt stöd är Flordias guvernör Ron DeSantis.

Till del beror det på att han i mellanårsvalet fick förnyat förtroende av väljarna med en imponerande stor marginal.

DeSantis betraktas dessutom som en Trumpkopia utan många av Trums nackdelar. Han är mer slipad och mindre konfrontatorisk. Eftersom Trump börjat förolämpa DeSantis på sin social medier-plattform är det uppenbart att ex-presidenten betraktar sin tidigare adept som ett hot.

Trump har gett De Santos öknamnet Ron den skenhelige, Ron DeSanctimonius. Ett tydligt tecken på att han inte längre är inne i värmen.

Om Trump i natt som väntat tillkännager att hans ställer upp 2024 är det med sämsta tänkbara tajming precis när vidden av det republikanska fiaskot i mellanårsvalet står klar. Flera nära rådgivare har försökt få Trump att skjuta på offentliggörandet men det verkar som ex-presidenten har bestämt sig.

Trump är fortfarande partiets mest trolige kandidat inför nästa presidentvalet men det kommer inte att bli den Eriksgata som han hade hoppats.

I natt väntas Donald Trump tillkännage att han ställer upp i presidentvalet 2024, trots avrådan från sina rådgivare.