Mejla

Patrik Lundberg

Nu i veckan ställde sig stridspittarna i givakt

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stridspittarna vajade sedan länge i vinden, i veckan ställde de sig i givakt.

Regeringen beslutade att återinföra den allmänna värnplikten, varpå jag mindes min egen inskrivningsförrättare. Bjarne hette han.

Jag var förvisso redo för lumpen om jag måste, men jag ville inte. Så jag sa som det var.

”Okej”, sa Bjarne. ”Vi sätter dig i utbildningsreserven. Och blir det krig i Sverige får du ta din familj och gömma dig i skogen, för vi behöver dig inte.”

Jag övningskörde hem med ett straight flush-leende.

Många år senare vaknar jag alltså till ett återinförande av värnplikten. Allmän kan den knappast kallas; blott 4 000 per årskull tas ut.

16-åriga Lou Bendrot tänker som jag gjorde. Hon skriver i Metro att hon inte vill döda eller dö för Sverige. Hon vill hellre sommarjobba eller ligga på stranden.

Numera mogen med frisedel-reflexen: Tänk på att medborgarskapet inte bara innefattar rättigheter, utan även skyldigheter. Ska jag skriva en snusförnuftig kolumn om det?

Men så ser jag stridspittreflexerna, i omloppsbana kring internet: Vuxna människor vansinnesdelar en 16-årings debattinlägg som vore det en mumifierad Vidkun Quisling som blivit försvarsminister.

En skribent på en välrenommerad nyhetstidning tycker på Facebook att bilden på Lou Bendrot var en ”fuck face selfie” och att man med ett sådant utseende möjligen skulle bli våldtagen av främmande makt.

Mer sofistikerade stridspittar valde andra uttryck: Snorunge. Ynkrygg. Bortskämda glin. Lilla gumman. Egoist.

Sedan smekte de varandras stridsorgan i lyckoruset efter att ha övermannat en gymnasieelev. Det är väl mer än vad Sveriges försvar hade klarat med dagens kapacitet, så nog borde vi rusta upp. Men ändå:

Alla de svenskar som hotar att desertera för att slippa betala skatt – pengar som behövs för att vi ens ska kunna ha ett försvar. Förtjänar de också främmande stridspittar i sina fuck faces?

Framför allt: Saker vi måste göra gör vi just för att vi måste, inte för att vi nödvändigtvis vill.

Och sett till hur många som i Svea Rikes namn var modiga nog att ge sig på en 16-årig skolflicka behöver vi nog inte oroa oss om det blir krig.

Av: Patrik Lundberg

Publicerad: