”Det här är makalöst”

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-01-31

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Lena Mellin: Kan vara årtiondets politiska skandal

Man skulle säga att det här inte händer i Sverige. Men nu har det hänt.

En statlig utredning misstänker att den blivit förd bakom ljuset av kretsen kring den förre statsministern.

Hovrättspresident Johan Hirschfeldt, en av Sveriges absolut tyngsta jurister, bad igår att få återuppta katastrofkommissionens arbete.

Svidande kritik

Det är 14 månader sedan den lade fram sin rapport med svidande kritik av regeringens hantering av flodvågskatastrofen julen 2004.

Hirschfeldts krav är exceptionellt och diskuteras vid partiöverläggningar i Rosenbad i eftermiddag.

Men än mer makalös är bakgrunden till Hirschfeldts begäran. Innehållet i de 119 band med säkerhetskopierad mejltrafik från katastrofens första dygn, som hittades i regeringskansliets källare i höstas, är av den karaktär att kommis­sionen misstänker att den blivit förd bakom ljuset. Bland annat av högt uppsatta personer i kretsen kring Göran Persson.

Johan Hirschfeldt, och resten av kommissionen, befarar att de i slutrapporten drog fel slutsatser eftersom de fick fel informationer. Exempelvis av Lars Danielsson, Perssons högra hand.

Fick aldrig larmmejl

En av de nya egendomligheterna är att Lars Danielsson, enligt uppgift till TV8, aldrig fick försvarsdepartementets larmmejl. Det skickades halv sju på annandagens morgon. Danielsson själv har åtskilliga gånger hävdat att han läste det och sedan talade med statsministern.

Vad Lars Danielsson har att vinna på att säga att han läst ett mejl som han inte fått är obegripligt. Om han inte bara ville spela rollen av Bror Duktig.

Men det är inte bara Danielssons agerande som fått ord som korruption och mörkläggning att användas allt frekventare. Utan en rad andra omständigheter.

1. Banden

Riksdagens konstitutionsutskott är den enda instans som granskar rege­ringen. KU bad vid fem tillfällen att få ta del av mejlen men fick besked att den inte existerade.

Men hela tiden låg kopiorna i regeringskansliets källare. Åtskilliga kände till dess existens, bland andra it-chefen Elisabeth Lauritzson. Men de sade inget. Varför då?

2. Telefonsamtalen

I vanliga fall raderas samtalslistorna efter ett år. Men efter tsunamin suddades de redan efter sju månader efter beslut av bland andra rätts- och säkerhetschefen. Nu gäller ettårsregeln igen.

Att samtalslistorna från tsunamin raderades precis när katastrofkommissionen jobbade för högtryck är, för att uttrycka sig milt, ett märkligt sammanträffande.

3. Inpasseringsloggarna

Uppgifter från det databaserade inpasseringssystemet till Rosenbad hemligstämplades av regeringen med hänsyn till rikets säkerhet. Ett svepskäl eftersom ingen kan må illa av att få veta om Lars Danielsson gick in genom dörren ett år i efterhand. JO offentliggjorde dock uppgiften i somras.

Katastrofkommissionen kan vara årtiondets politiska skandal på spåren.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln