Bättre draghjälp kunde junilistan inte ha fått

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2004-06-12

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Junilistans Nils Lundgren borde skicka blommor till Sveriges Television. Bättre draghjälp än att bli utestängd från slutdebatten kunde hans parti inte få.

En stor del av svenska folket är emot EU. Många är dessutom övertygade om att de ständigt förs bakom ljuset av det ekonomiska, politiska och mediala etablissemanget.

SVT:s beslut att utestänga junilistan från slutdebatten i går kväll var alltså den bästa present som partiet kunde få.

På en mejladress som Aftonbladet öppnade sent i går kväll vällde sympatierna för junilistan in. En typisk reaktion var Birgittas:

– Jag kan tala om att vi – min make och jag – just har bestämt oss för att rösta på junilistan efter denna dunderskandal.

Men redan innan dess stöddes partiet av 5,2 procent av väljarna enligt Sifo. Om det blir valresultatet får junilistan en plats i parlamentet.

Stadgade herrar

Partiets toppnamn Nils Lundgren, tidigare chefsekonom på Nordea, och Lars Wohlin, tidigare bland annat chef för riksbanken och Statens bolåneinstitut SBAB, är superetablerade. Stadgade herrar med bra adresser och goda inkomster.

Men SVT-beslutet hjälpte junilistan att framstå på ett helt annat sätt. Nämligen som ett parti för obekväma sanningssägare som det offentliga Sverige varken kan eller törs möta.

Det är givetvis inte sant. Vilket bland annat bevisas av att Cecilia Malmström, fp:s toppkandidat, sent i går kväll bjöd in Nils Lundgren till sitt avslutande torgmöte i Stockholm i dag.

Men det är så partiet vill framställas och den bilden hjälpte SVT generöst till att sprida. Tack, säger Nils och Lars.

Sveriges Television motiverar beslutet med en gammal regel om att bara de partier som redan sitter i parlamentet får vara med. Det kan respekteras – om regeln följs.

Men när ny demokrati i början av 1990-talet gick som en raket i opinionsmätningarna fick partiet delta i slutdebatten. Det fick kristdemokraterna också. Inget av dem fanns då representerat i riksdagen.

Föga troligt

Och vad händer om centern och kristdemokraterna åker ur EU-parlamentet i morgon? Det förefaller föga troligt att SVT om fem år fortsätter att försvara sina regler och stänger ute två riksdagspartier från att delta i den sista tv-debatten.

Valet till EU-parlamentet är ett av världens största demokratiska val. Nära 350 miljoner väljare i 25 länder. Men det är inte bara i Sverige som missnöjet med de etablerade partierna växer. Nils Lundgren får sällskap i Bryssel och Strasbourg av en rad andra missnöjespolitiker – om han kommer in.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln