Lagen stoppar polisernas jakt

Register över yrkesbrottslingar olagligt

För att kunna jaga de riktigt läskiga bovarna har polisen lagt upp ett register över yrkesbanditer.

Det är sannolikt olagligt.

Knäppt? Självklart.

I valet slog de fyra borgerliga partierna fast att ”den grova organiserade brottsligheten är ett allvarligt hot mot vårt öppna samhälle och mot enskilda”.

I regeringsförklaringen, regeringens arbetsbeskrivning till 2010, var målsättningen solklar. ”Fler brott ska klaras upp.”

Men att lova är lätt. Att handla är svårare. Även för justitieminister Beatrice Ask (m).

För ett och ett halv år sedan lade länskriminalen i Malmö upp ett register över 140 grovt kriminella personer i Skåne. Registret kallas Y-databasen, y står för yrkeskriminiella.

Listan har enligt polismästare Henrik Malmquist varit ”synnerligen viktig” för bekämpandet av grova brott. Bara i år har 53 personer i registret ställts inför skranket eftersom polisen kunnat koncentrera sig på de mest intressanta av dem som har kriminalitet som yrke.

Metoden var så framgångsrik att det i höstas inrättades ”100-registret” på nationell nivå. Där listas hundra personer som polisen anser är mest intressanta för att komma åt de yrkeskriminella i Sverige.

Men registren kan vara olagliga. Åtminstone har Datainspektionen kommit fram till det i en preliminär bedömning av Skånepolisens register.

Katastrof, säger polisen. Men gör samtidigt bedömningen att det sannolikt är en helt korrekt tolkning av nuvarande lagstiftningen.

Polisen vet alltså hur de ska bli bättre på att komma åt yrkesbanditerna. Men metoden är olaglig eftersom lagen är omodern.

Exempelvis krävs att polisens personregister ska ange vilken typ av brott man vill komma åt. Men i dag är grova brottslingar allt mer sällan specialiserade. De ägnar sig åt det där riskerna för tillfället är låga medan vinsterna är höga.

Redan för fem år sedan ville en utredning uppdatera polisdatalagen. Men sedan dess har ingenting hänt – utom när det gäller registrering av dna.

På avdelningen för lagstiftning på justitiedepartementet hoppas man att en ny lag ska börja gälla 2008. Men har ingen aning om det verkligen blir så.

Ingen ska påstå att det är lätt. Att bestämma vad polisen får spara i register är att balansera på slak lina. Mellan värdet av att skydda den personliga integriteten. Och att bekämpa de kriminella.

Men sedan 2001 ligger det alltså ett förslag i justitiedepartementets lådor. Och där ligger det kvar. Så knasigt fungerar Sverige.

Följ ämnen i artikeln