Därför vill hon inte fälla regeringen

Att sänka regeringen nu är det sista Anna Kinberg Batra (M) vill.

Hon är inte beredd, hennes parti är inte redo och Alliansen som helhet är inte startklar.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra har en stark opinion i sitt parti som kräver att de snarast möjligt gör vad som är möjligt för att sänka regeringen.

För en vecka sedan krävde MUF:s ordförande Rasmus Törnblom att Alliansen utmanar och fäller regeringen.

– Det räcker med vänsterpolitik nu, sade han och fick stöd av flera länsförbund.

I helgen krävde han att Alliansen lämnar in ett gemensamt krav på misstroendeförklaring mot utrikesminister Margot Wallström (S) sedan hon fått en hyreslägenhet av fackförbundet Kommunal. Kravet fick omedelbart stöd av en av Skånemoderaternas tungviktare, Lars-Ingvar Ljungman.

Kinberg Batras har flera skäl

Men Anna Kinberg Batra (M) har för närvande inget intresse av att sänka regeringen. Inför SVT:s duell mellan henne och statsminister Stefan Löfven fick hon frågan om hon vill samarbeta med eller störta regeringen. Svaret var att hon vill leda en konstruktiv opposition fram till valet.

Skälen är flera. Det första och mest uppenbara är att Sverige står inför svåra prövningar och att det av partiegoistiska skäl kan vara bättre att låta regeringen reda upp besvärligheterna - om de kan. Visserligen med bistånd från oppositionen då och då. Men med ansvaret mycket tydligt parkerat hos Stefan Löfven i Rosenbad.

Det andra skälet är att Moderaterna fortfarande inte är färdiga med förnyelsen av sin egen politik. Omstöpningen började på partistämman i höstas. Men för att den ska genomsyra Moderaterna återstår mycket arbete, framför allt med att förankra politiken internt och göra den begriplig.

Noll innehåll i onelinern

”Sverige kan mer” är den oneliner som Kinberg Batra använt sedan hon valdes till partiledare för ett år sedan. Kan låta bra, men innehållet är lika med noll. Det krävs bättre enradare om Moderaternas nya inriktning ska bli tydlig.

Ett tredje skäl att Anna Kinberg Batra gärna ser att regeringen sitter kvar ett tag till är resten av Alliansen. Även de tre övriga partierna, Liberalerna, Centern och Kristdemokraterna, ser efter valförlusten 2014 över sin politik. Inte heller de är klara med moderniseringen.

Efter det väntar nästa stora steg. Nämligen att förnya den gemensamma Allianspolitiken, den som de fyra borgergliga partierna ska gå till val på senast 2018. Det arbetet är inte ens påbörjat.

Det kan finnas risker med den väg som Kinberg Batra valt. En är att regeringen reder upp situationen på ett föredömligt sätt och därefter seglar som på en räkmacka mot valvinst om tre år. För närvarande verkar det dock inte särskilt troligt.

Riskerar två glåmiga regeringsalternativ

Den andra risken är att det inte lyfter. Varken för Moderaterna eller för Alliansen som helhet. I så fall kommer två glåmiga regeringsalternativ stå emot varandra i nästa val. Men är det sämre än att oförberedd och i ett mycket svårt läge ta över ansvaret för landet? Skulle inte tro det.

I SVT-duellen gavs inga nya besked i någon fråga. Men det hettade till när det handlade om integrationen och jobbet. Det är en fråga vi kommer se i fler debatter mellan statsministern och oppositionsledaren.

Den innehåller en ideologisk dimension som sparkar liv i de annars mycket försiktiga debattörerna Löfven och Kinberg Batra. Avregeleringar, lägre löner, hur ska utanförskap och arbetslöshet bekämpas på bästa möjliga sätt? Svaren låter vänta på sig.