De dolda avgifterna slukar din pension

De kallas för allt möjligt trams.

De kallas för ”årsavgift”, ”förvaltningsavgift”, ”fondavgift”, ”premieavgift”, ”administrationsavgift”, ”inbetalningsavgift” och ”flyttavgift”.

Men gemensamt för de här till synes låga avgifterna är att du oftast inte vet om dem.

De är dolda, hemliga.

Och det är säkert en tanke med det.

Du får inget veta, därför att banker och pensionsbolag inte vill att du ska känna till, att man i små, effektiva bett knaprar i sig din pension. Att man långsiktigt och outtröttligt knaprar i sig en betydande del av din framtida försörjning.

Om du är 20 eller 30 år, så kanske du tänker att det där ”pensionstjafset” gäller inte mig. Jag har ju 40 år kvar till pensionen och nu när statsminister Fredrik Reinfeldt sagt att vi ska jobba till 75, ja då är det ju 55 år.

Tyvärr, det är just de där 55 åren som är din värsta huvudvärk. Det är pensionsbolagens knaprande av ditt kapital under de där 40–55 åren som kommer att göra dig fattigare. Tänk, 55 år gångrat med sex ”små” avgifter räknat på den sammanlagda summan av ditt pensionssparande. Det kan betyda flera hundratusen kronor mindre i pension varje år. Som i sin tur kan betyda skillnaden mellan fattig eller hyfsat välbärgad.

En gång till: här talar vi alltså om dina pengar, som du med blå ögon skänker till ett välmående pensionsbolag utan att du har en susning.

För oss 50+ och 60+ är det för sent.

Vi är redan blåsta.

Vi är bortblåsta.

Och här sitter jag nu och stirrar på en idiot-försäkring som jag har köpt av Handelsbanken Liv. Och blir rätt sur, när jag ser att jag betalar mer i avgifter än jag får ut. Insikt: min pension ”avgifts-krymper” några hundralappar för varje månad som går.

Tack för det.

Tjänstepensionsföretaget Alecta har gett ut ”Rovdriften på pensionssparare”, en rapport som redogör för hur pensionsbolagen på ett smart och osynligt sätt rafsar åt sig våra besparingar.

Förutom de dolda avgifterna, som ingen levande kan överblicka, finns massor av fällor.

Här är en av dom:

Priset att förvalta till exempel en sjuksköterskas tjänstepension kan enligt Alectas beräkningar skilja mellan 71 300 och 281 000 kronor beroende på vilket bolag som du väljer.

Så vilket bolag väljer du?

Följ ämnen i artikeln