Därför får Sverigedemokraterna rekordhögt stöd

Den modell som Sverigedemokraterna använder sig av går uppenbarligen hem, skriver Lena Mellin.

Flyktingvågen och integrationsdebatten gynnar Sverigedemokraterna som når nya rekordsiffror.

De statsbärande partierna Socialdemokraterna och Moderaterna har däremot inte vunnit en enda väljare på det. Tvärtom förlorar de stöd.

Dagens väljarbarometer från Aftonbladet/Sverige tycker är den första efter sommaruppehållet. Opinionen skiljer sig markant från hur det såg ut på försommaren.

Stödet för Sverigedemokraterna ökar ytterligare och når rekordnivån 20,8 procent. Så högt har stödet hittills aldrig varit för SD i Sverige tycker. Var femte väljare säger att de skulle lägga sin röst på dem om det vore val i dag.

Bland männen är SD nu största parti. Mer än var fjärde man, 26,9 procent, uppger att de skulle rösta på Sverigedemokraterna om valet hölls nu.

Det finns sannolikt många förklaringar till uppgången men den viktigaste måste vara årets stora flyktingvåg, debatten om gatutiggarna, våldsdåd där flyktingar varit inblandade och den minst sagt haltande integrationsdebatten.

I oroliga tider är behovet av att hitta enkla lösningar på svåra problem ännu större än när solen skiner och lyckan ler. Att skylla samhällsproblem på flyktingarna och tiggarna är att göra det väldigt enkelt för sig.

Men det är den modell som Sverigedemokraterna använder sig av och uppenbarligen går den hem.

De statsbärande partierna Socialdemokraterna och Moderaterna fortsätter att tappa mark. Och det är av samma skäl.

Regeringen med S i spetsen har överhuvud tagit inte gripit sig an problemet. De stoppar huvudet i sanden och låtsas som det inte finns.

Moderaterna har lanserat flera förslag, bland annat vill partiet strama upp anhöriginvandringen och införa tillfälliga uppehållstillstånd under de första tre åren. Därefter måste man ha fortsatt skyddsbehov eller kunna försörja sig själv för att få stanna.

Men det har inte heller hjälpt. I den här mätningen är M den störste förloraren och tappar 2,9 procentenheter, lika mycket som Sverigedemokraterna ökar.

För närvarande skulle inte en så kallad stor koalition, som i Tyskland, mellan S och M samla hälften av rösterna. Det är en närmast exceptionell situation. I valet förra året samlade de 54 procent av väljarna. Nu är siffran knappt 47 procent av väljarna.

Sedan valet har inte bara Moderaterna och Socialdemokraterna backat. Det har även FP och MP gjort. Koalitionsregerandet har missgynnat de gröna och Folkpartiet dras med kvardröjande problem från valrörelsen och ovisshet om Jan Björklunds framtid som partiledare.

Socialdemokraterna har tappat 5,5 procentenheter sedan valdagen förra året men regeringen har tappat ännu mer eftersom även MP backat. Regeringens sammanlagda ras är 6,8 procentenheter. En svag regering har blivit ännu svagare eftersom minskat stöd under lång tid, och uteblivna framgångar även på andra håll, tär på självförtroendet.

Alliansen har klarat sig bättre. Tappet sedan valet är 0,7 procentenheter och det beror främst på att stödet för Centern har ökat.

Men den störste vinnaren sedan valet är Sverigedemokraterna. Tredje största parti i den här mätningen, och störst bland männen. Antalet sympatisörer har ökat med 61 procent sedan valet för elva månader sedan.

Det är dags för de andra partierna att kavla upp ärmarna. Och jobba så att svetten lackar.