Mejla

Peter Kadhammar

Jesper Rönndahl vågar inte stå för sin skit

Publicerad:
Uppdaterad:

En gång för länge sedan diskuterade jag med en äldre vän, han var ett slags mentor för mig, varför det är så många konstiga utnämningar i Sverige.

De mest inkompetenta personer kan få åtråvärda, välbetalda och ansvarstyngda anställningar. Hur kommer det sig? frågade jag min äldre vän. Frågan får ursäktas med att jag var ung och ganska naiv.

– Sverige är ett litet land med få begåvningar. Därför finns plats högt upp även för de som inte kan så mycket.

Ungefär så svarade min äldre vän och mentor, han blev förresten tokig sedan men det är en annan historia.

Jag har inte tänkt på hans ord på många, många år, inte förrän jag såg SVT:s satirprogram ”Svenska Nyheter” och dess inslag om kineser. Programmakarna gjorde en låtsad instruktionsfilm för kinesiska turister. Ni får inte bajsa på Slottsbacken. Pålagda skratt: HA HA HA! Silhuettbild av kines i stråhatt som sitter på huk och bajsar samtidigt som han äter ur risskål. Pålagda skratt: ha ha ha. Om ni råkar få bajs på händerna så tvättar vi dem i Sverige. Vi sitter vid bord och äter med kniv och gaffel. Och medan vi sitter vid bordet bajsar vi inte. Pålagda skratt: HA HA HA.

Satir ska vara träffande och rolig, gärna sårande. ”Svenska Nyheters” var bara sårande utom möjligen för en extrem minoritet tittare som älskar fekaliehumor.

Det usla inslaget må vara en sak. Kinesiska ambassaden gick i taket förstås. Krävde ursäkt. Inte oväntat från en enpartistat, fortfarande överkänslig efter kolonialismens rasism och förnedring.

Det var inte detta som fick mig att minnas min gamle väns ord. Det var en uppföljning med programledaren Jesper Rönndahl i Kulturnyheterna efter Aktuellt.

Han stod i den enorma inomhusgatan där SVT alltid intervjuar sina medarbetare. Han pöste av förnöjsamhet. Svenska Nyheter hade skapat uppmärksamhet ända borta i Kina. Bråk. Upprördhet. Ambassaden kräver ursäkt. Hi hi. Totalt ofarligt.

Rönndahl och hans redaktion riskerar ingenting men kan inhösta automatiskt och självklart stöd i form av deklarationer om yttrande- och tryckfrihet, humor som vapen mot förtryckare och så vidare.

”Vi bad om ursäkt till enskilda kineser som hade missuppfattat inslaget som en rak kränkning av kineser i allmänhet vilket det ju så klart inte var.”

Sa Rönndahl. Han var oerhört nöjd.

”Allt går att klippa ur sitt sammanhang så att det blir rasistiskt.”

Sa Rönndahl och såg ännu nöjdare ut.

En så kallad satiriker talar som en B-politiker och det är inte ens satir. Det kan inte bli plågsammare. För tittarna. ”Svenska Nyheter” vågar inte stå för sin skit (HA HA HA) och de vågar inte be om ursäkt. Rönndahl låter som Grönköpings riksdagsman J. Krökén i Kröken och tror att han är smart.

Det var då jag tänkte på min gamle väns ord, och jag tänkte att han kanske blev tokig av all dumhet vi måste stå ut med.

Av: Peter Kadhammar

Publicerad:

LÄS VIDARE