Elvaminutersmännen betalar högsta priset

Hur jämställda är vi på en skala?

Och vem är det som betalar det högsta priset, för att det stora rättviseprojektet ska köras i mål?

Det är männen.

Den jämställde mannen betalar ett högt pris, när han kryper in i kvinnornas och barnens värld och försöker trivas, vara glad och anpassa sig.

Och det är om den här kampen som författaren Karl Ove Knausgård skriver om i sin bok ”Min kamp 2”.

Knausgård berättar om det ”lilla livet”. Om det ­triviala och oförutsägbara och ­främmande livet med tre små barn. Ett liv han inte vill ­vara utan.

Han berättar hur han ­tänder på rytmikfröken och hur rasande och förödmjukad och snöpt han känner sig, där han sitter på golvet och klappar takten med händerna. Han beskriver de ändlösa vandringarna med barnvagnen på Djurgården och hur han står vid en sandlåda i Humlegårds­parken med några blonda och långbenta mammor som stirrar i sina mobiler. ”Som om de var med i någon jävla modevisning.” Och hur dum han känner sig, när han är ensam i lägenheten med sin dotter Vanja. ”Hon sa ju ingenting, det var ju ­bara min idiotiska röst som hördes och hennes tystnad.”

Han berättar om när han tassar in på barnkalaset i Vasastan. Vem ska han ­prata med? Vad ska han ­säga? Och när kan han smita i väg med Vanja?

Baka, fiska krabbor, våtservietter, blöjor, dålig ­stämning, gräl, gap och skrik. Klaga, klaga, klaga. Dolda konflikter som försvinner när familjen trycker i sig varsin varmkorv. Det är ridhjälmar och kanelbullar och ”invänjning” på föräldrakooperativet där man delar ut arbetsscheman till föräldrarna.

Det är vanmakt och raseri.

Och Knausgård inte mer än ”uthärdar” vardagslivets plikter och rutiner. Det är ­inte ”hans liv”, skriver han. Han känner varken ”glädje” eller ”lycka” och han längtar hela tiden bort. ”Längtan efter något helt annat gröpte fullständigt ur allt jag företog mig.”

Enligt nya siffror från SCB, så går allt fler män i Knausgårds fotspår. De senaste tio åren har de svenska männen ökat sitt hemmaliv med elva minuter per dag.

Och de här elvaminuters-männen borde alla läsa Karl Ove Knausgårds bok. En skakande thriller som handlar om en mans hopplösa kamp i kvinnornas okända värld.

Följ ämnen i artikeln