Den svarta ekonomin genomsyrar det svenska samhället

Avslöjandena har kommit på löpande band den senaste tiden.

Korruption i kommunerna, statliga myndigheter och departement som bryter mot representationsregler och stora bolag som lever helt på det allmänna, men fixar räntesnurror för att slippa skatt.

Men problemet är betydligt större än så, för att inte säga enormt.

Den svarta lägenhetshandeln, hantverkare som jobbar ”momsfritt”, handlare och krögare och folk i serviceyrken som fuskar med redovisning av intäkterna, människor som är sjukskrivna men jobbar ändå, bedrägliga medlemslistor och närvarorapporter i politiska partier, studiecirklar och idrottsföreningar. En del av dessa företeelser undgår granskning delvis för att så många rättskaffens journalister och mediemänniskor själva håller rent hemma eller renoverat sina bostäder med hjälp av svart arbetskraft.

Myglet och den svarta ekonomin ­genomsyrar, mer eller mindre, alla nivåer i det svenska samhället.

I det avseendet lever vi i ett Augiasstall, men någon Herakles som kan vända floder och spola rent syns icke i politiken. Frågan är knappast bästa agn för röstfiske.

Till och med bland dem som högljutt vill göra världen mer rättvis kan regeln att göra rätt för sig sättas ur spel.

Låt mig ta ett litet exempel.

Bokhandeln Hallongrottan i Stockholm inriktar sig på litteratur om ­hbtq-frågor och feminism. Enligt ägarna finns nu också en tonvikt på klass- och etnicitetsfrågor. Men sedan lång tid tillbaka har företaget slutat redovisa löneutbetalningar och deklarera skatt och slarvat med att betala räkningar. Hos Kronofogden ligger skulder till Svenska Mässan i Göteborg och ett företag som säljer sexleksaker. Samtidigt har ägarna fått 60 000 kronor från Kulturrådet för att åka på en inspirationsresa till USA.

Den ideella föreningen Hallongrottans vänner, som är aktivt kopplad till bokhandeln, vill bland annat verka för ”kulturell ­demokrati och vara en nagel i normens öga”.

Föreningen, som vid olika arrangemang engagerat en lång rad av Sveriges mest namnkunniga feminister och vänstersympatisörer, har sedan 2011 fått sammanlagt 260 000 kronor i kulturstöd av Stockholms stad. För projektet ”Tillsammans är mer än ett ord” har föreningen i år fått 82 000 kronor av Kulturrådet.

Man kan ha olika synpunkter på Hallongrottans syften och verksamhet. Det är ­säkert bra att de finns. Men lever de på skattepengar så ska de sköta sina skyldig­heter gentemot det allmänna. Att ställa det kravet är inte ­konstigare än att ställa samma krav på de privata vårdbolagen.

Vågar inte för grannarna ...

För flera år sedan fick jag tips om att några dygn med dansbandsmusik på extremt hög volym ska kunna driva de mest envisa grävlingar från tomten. Jag är desperat, men vågar inte utsätta grannarna för prövningen.

Vägrar gå i min fälla

Jag har agnat en grävlingsfälla med alla olika godsaker som experterna föreslår: äggskal, gamla räkor, död fågel, honung, surströmming, och underliga elixir. Men fanskapet – som bor under ett gammalt hönshus – vägrar gå in i buren. Kan grythundar hyras?

Följ ämnen i artikeln