Opinionen – den snuttefilt SD nu behöver

SD är tillbaka som partiet inga kontroverser rår på.

Kristdemokraterna fortsätter vara ett parti i kris.

Medan EU-valet har kastat om det politiska landskapet puttrar den nationella opinionen på ungefär som vanligt.

Ute på andra sidan av EU-valet är det bara att konstatera att det var en valrörelse i hätsk ton, kantad med avslöjanden om SD:s anonyma konton och ett tonläge som sällan skådats i den svenska politiken. I EU-valet blev Sverigedemokraterna de stora förlorarna, men i den nationella opinionen verkar partiet som vanligt stå oskatt av kontroverser och skandaler.

I Aftonbladet/Demoskops mätning som utfördes under EU-valets sista skälvande dagar går det att se skillnaden mellan hur väljarna röstar till EU och hur de ställer sig till ett riksdagsval. I den nationella opinionen är SD tillbaka på sin plats som landets näst största parti. Opinionen är i stort sett helt opåverkad av TV4:s avslöjande om att partiet använder sig av anonyma konton i sociala medier för att påverkar den politiska debatten i en riktning som gynnar partiet.


Sverigedemokraterna som för första gången backade i ett val har, alla möjligheter att plocka russinen ur opinionskakan här. Antingen kan partiet göra den svåra men behövliga analysen av vad som gick fel i EU-valet när partiet bara fick drygt 13 procent av rösterna och blev fjärde största parti, eller så kan de klamra sig fast vid den nationella opinionen och låtsas som om det regnar. Varsågod att gissa vad som ligger närmast till hands.

Jimmie Åkesson.

Troligtvis kommer vi inte få se några djupare självkritiska analyser över vad som gick fel för SD i valet. Självkritik kan vara politiska partiers sämsta gren, om man inte räknar Liberalerna vars självkritik mer liknar självskadebeteende. Från Sverigedemokraterna kommer vi med all sannolikhet få höra att det är mediernas fel, att de inte fått prata om sin politik och att deras väljare valde soffan över att gå och rösta. De kommer luta sig mot den nationella opinionen, men den kommer också att vara bedräglig. SD lyckades inte mobilisera sina väljare med sitt politiska budskap. Händer det i ett EU-val så kan det hända i ett riksdagsval också.


Nu kommer kallduscharna. L och KD är nere i opinionskällaren igen och Centern hasar sig med nöd och näppe över spärren. Värst är de för Kristdemokraterna. Centern och och Liberalerna har ändå den varma känslan av framgång med sig efter EU-valet.

Centern har firat för att det inte gick lika dåligt som befarat till och med ganska bra och de behöll sina två mandat i parlamentet, Liberalerna för att de klarade spärren och till och med ökade sen förra valet.

KD försöker glädjas åt att de ändå lyckades behålla ett mandat, men att se det som något annat än ett misslyckande är egentligen svårt. Nu när opinionsmätningarna trillar in går det också att se hur mörkt det egentligen ser ut för KD. I SCB:s stora partisympatimätning var de nere på 2,8 procents väljarstöd. I Aftonbladet/Demoskops mätning för juni landar de på 3,3. Allt detta borde ringa varningens klockor i partiet. Kristdemokraterna är ute på en väg som i bästa fall inte leder någonstans och i värsta fall leder dem ut ur riksdagen.

Frågan som ställdes var: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag?

Siffror inom parentes visar skillnaden mot förra mätningen för en månad sedan.