Johan Pehrson – från krismedveten till desperat

Liberalernas sista försök att klamra sig fast i parlamentet

Uppdaterad 2024-06-14 12.57 | Publicerad 2024-06-07

Mellan motionscyklar, dörrknackning och en vädjan om stödröster försöker Johan Pehrson baxa sitt parti in i Europaparlamentet.

Samtidigt har relationen till Sverigedemokraterna lagt sig som en tung, våt filt över Liberalerna.

– Vi har absolut ingen relation, säger Pehrson.

Solen gassar över Näset i Sydvästra Skåne. Johan Pehrson anländer i en Säpobil. Den glider diskret in på parkeringen till Annas Bageri i Vellinge kommun. Ofta går det att urskilja en toppolitikers bil på lång väg, men här ser de flesta bilar ut som Säpobilar – svarta, nyputsade och påkostade. Det är bara några dagar kvar till EU-valet och det ser inte bra ut för Liberalerna. Sveriges mest EU-älskande parti ser ut att åka ur parlamentet. Det är därför Johan Pehrson är här – i Vellinge har Liberalerna potential och det är de inte bortskämda med.

I Vellinge kommun är valdeltagandet högt, utbildningsnivån hög och här röstar folk borgerligt.

Såhär i sluttampen av valkampanjen satsar partiet på att kampanja i områden de har starkt stöd. I Vellinge kommun finns det också många röster att ”vinna tillbaka”, för här tappade Liberalerna stort i EU-valet för fem år sedan.

De blåa täckvästarna är på och kampanjmaterialet utlagt. Den här morgonen kan Näset-borna få en fika med Johan Pehrson och en dos EU när de köper sina morgonfrallor. Kampanjmaterial med toppkandidaten Karin Karlsbro lyser med sin frånvaro. Här är det pamfletter med partiets andranamn Anna Maria Corazza Bildt som läggs fram. I Vellinge har Moderaterna varit den dominerande politiska kraften sedan slutet av 1970-talet. Väljarna här vet vem Anna Maria Corazza Bildt är, medan Karin Karlsbro fortfarande är okänd för de flesta väljare.

– Vi är ett parti som har haft ett antal tuffa mandatperioder, säger Johan Pehrson.

– Just nu är det inte ett enda parti som har ett enda mandat. De fördelas på söndag och jag känner allt större tillförsikt att det finns stöd för Liberalerna för i alla fall ett mandat.

Näset-borna fikar med Johan Pehrson.

Det låter hoppfullt, men Liberalerna och Johan Pehrson har också skickat ut en vädjan om stödröster för att ta sig över de 4 procent som krävs för att komma in i parlamentet.

I Vellinge går kampanjtåget vidare till Toppengallerian i Höllviken.

Efter riksdagsvalet visade det sig att Pehrsons ”killen vid grillen”-stil inte gick hem hos de kvinnliga väljarna. Sen dess har partiet försökt ändra Johan Pehrsons framtoning. Först försökte partiet lyfta fram Pehrsons kärlek till Friskis och Svettis, sen lades fokus på hans roll som familjefar. I den här valrörelsen blir det ingen korv för Pehrson. Nu är det fika som gäller.

Utanför Toppengallerian har ortens idrottsföreningar ställt upp tält med ”prova på”. Det här är Pehrsons styrka men också svaghet - han drar sig inte för spex. Handbollar ska kastas, motionscyklar testas och så flyger det visdomsord till höger och vänster. ”Ungarna måste studera, sen kan de hoppa” ropar han åt några gymnaster som hoppar hopprep i imponerande takt.

– Vi har med oss vår partiledare, säger Ulrika Nilsson, liberal politiker i Vellinge till en väljare.

– Ja, han jobbar ser jag, svarar hon torrt och nickar mot Pehrson som svettas på en motionscykel i värmen.

En av de stora frågorna i EU-valet är ytterhögerns framväxt och deras inflytande över EU-politiken de kommande åren. Den liberala gruppen ser ut att krympa, liksom den gröna gruppen.

Johan Pehrson, är det en värderingskamp inför det här valet i EU?

– Ja, det är en värderingskamp för ett öppet Europa. Ett Europa som vill ta sig an klimatet och kriminaliteten tillsammans.

Vilka vinner?

– Det får vi se på söndag. Det är en viktig värdemätare.

Det är spänt läge i Liberalerna. Åker de ut ur Europaparlamentet är det inte bara en identitetskris, det kommer också ses som ett bevis på att partiet är ute på fel väg – igen. På några år har Liberalerna gjort tvära kast mellan samarbetet med alliansen, till samarbete med den rödgröna regeringen, till att öppna upp för Sverigedemokraterna. Det sista skakade om partiet i grundvalarna men lade samtidigt grunden för Tidösamarbetet.

Nu är det just det pågående samarbetet med Sverigedemokraterna som skapar problem för Liberalerna.

Fotografering utanför gallerian.

När Johan Pehrson tog över som partiledare bara några månader före valet 2022 sågs han som den stora räddningen. Hans förmåga att ta människor på ett trevligt och folkligt sätt ses fortfarande som en av partiets stora styrkor, men Johan Pehrsons skämtsamma sätt landar inte alltid rätt. Som i den förra partiledardebatten i riksdagen när han viskade ”Nu blir det mer tjafs” till Jimmie Åkesson.

Bakgrunden är att debatten skulle handla om EU-valet men dominerades av TV4:s avslöjande om att SD använder anonyma konton på nätet för att sprida sitt politiska budskap. Ett avslöjande som skar rakt igenom Liberalerna och deras redan så splittrade syn på SD. Även Johan Pehrson gick ut och dundrade. En viskning senare verkade det som att partiledarens indignation bara var politiskt spel. Inom partiet bubblade ilskan. Pehrson menar att situationen missuppfattats.

– Jimmie Åkesson och jag har debatterat EU-frågor i fem år. Det brukar sluta med att han varnar alla för vilken obehaglig federalist jag är för att jag vill fördjupa samarbetet, och jag brukar förklara vilken korttänkt nationalist han är.

– Det brukar jag kalla för att man tjafsar. Det hade ingenting med troll att göra, säger Johan Pehrson.

Liberalernas relation till Sverigedemokraterna har präglat EU-valrörelsen. Partiets toppkandidat Karin Karlsbro har varit en uttalad kritiker från start. Johan Pehrson däremot beskrivs som en nyckel till att det ens gick att få ihop ett Tidösamarbete där både Liberalerna och SD ingick, men efter TV4:s avslöjande är det ansträngt även för Pehrson.

– Vi har absolut ingen relation – jag har ett Tidöavtal att förhålla mig till. Det är den enda relationen jag har och den är till för att ta ansvar för Sverige.

– Rekylen som Jimmie Åkesson gav i en Youtube-kanal är ju förfärande, men jag är inte förvånad. Jag har sett hur SD har upplevt sig. De har upplevt sig vara motarbetade och ha etablissemanget emot sig. Jag vet att de har den bilden och jag försöker förklara för dem att det inte stämmer, säger Johan Pehrson om Åkessons uppmärksammade svar på TV4:s granskning.

– Fri och granskande media, de jagar oss alla. Det är deras uppgift och jag är otroligt tacksam för det.

Har du förklarat det för Jimmie Åkesson?

– Ja det har jag.

Hur har det gått?

– Det har inte gått så bra.

Johan Pehrson har gått av motionscykeln utanför Toppengallerian i Höllviken. På väg mot Säpobilen stannar han och pratar med två unga tjejer. Hans stab trampar otåligt på stället, de behöver komma iväg. Schemat är späckat och om ett par timmar går flyget tillbaka till Stockholm.

På väg mot bilen vänder sin Pehrson om och ropar efter tjejerna, ett sista råd inför det stundande sommarlovet:

– Gör inget jag skulle ha gjort!

Sen är han på väg till nästa inbokade möte.