Åklagaren som kom in från kylan stod bredvid justitieministern

Åklagaren som kom in från kylan såg beslutsam ut.

Men Gunnar Strömmer, justitieministern som har fullt upp, var tvungen att snegla i sin ipad då han presenterade henne.

Att hon heter Lise Tamm kom han ihåg, men det går ju fan inte att hålla reda på alla titlar som de där juristerna slänger sig med.

– Chefsåklagare! triumferade politikern efter att ha konsulterat sitt fiffiga digitala hjälpmedel.

Platsen var den vanliga, Bella, regeringens kala och trista presscentrum, klockan var halv nio på morgonen och uppbådet av reportrar och fotografer var hyfsat fylligt.

Men så ekar ännu skotten i Farsta i medierna och regeringen måste visa handlingskraft och oppositionen bråkar och kräver blocköverskridande samtal och i dagarna har till råga på allt professor Beatriz Magaloni vid Stanford, ett av världens mest ansedda universitet, låtit sig intervjuas i svensk press och varnat för riskerna med att ”frestas av brottspopulism”.

Jag var på plats i stadshuset i tisdags kväll då Magaloni tilldelades Stockholm criminology prize, kriminologernas nobelpris, Drottning Silvia på första bänkraden, tjusig middag.

Även Strömmer var där. Nästa dag stod han på Sergels torg och pratade om vikten av ordningsvakter och i helgen var han ute i Farsta och beklagade och aviserade åtgärder i framsträckta mikrofoner och det viskas om ny presskonferens senare i dag och på något sätt ska även en interpellationsdebatt i riksdagen klämmas in.

 

Men nu var det ännu morgon och mer intressant än en justitieminister som är här och där och överallt och ingenstans är en orädd åklagare som inte alltid haft det så lätt.

Lise Tamm saknar inte rutin, hon har varit åklagare i årtionden, en karriär som kröntes med att hon blev chef för riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Men hon har med svenska mått mätt också varit frispråkig och obekväm och hamnade i konflikt med sina chefer och omplacerades 2021 under mummel från arbetsgivaren för att ägna sig åt utvecklingsarbete, vad nu det betydde, och försvann sedan till Internationella brottmålsdomstolen i Haag.

Jag nämner inte detta för att ifrågasätta Tamms kompetens som utredare. Tvärtom, det här är en åklagare som kan sina saker och även om nu justitieministern glömde hennes titel finns det givetvis en tanke med att just hon är vald till uppdraget.

Jag nämner det därför att det är glädjande att även en frifräsare i dessa stränga tider kan överleva.

 Lise Tamm och Gunnar Strömmer.

Strömmer babblade som bara Strömmer kan babbla och underströk vikten av att snabbt få nya lagar på plats.

Det är dock inte viktigare än att utredaren inleder sitt uppdrag först i september, först semester och avveckling av det nuvarande engagemanget.

Men när Tamm väl sätter i gång är tanken att hon ska arbeta fram hur bestämmelserna för de ”osjälvständiga brottsformerna” ska vässas.

Det vill säga hur fler gängmedlemmar som är inblandade i förberedelser och försök till brott ska kunna fällas.

Strömmer hävdade att det i Sverige i dag finns ungefär 30 000 personer som tillhör de kriminella nätverken eller befinner sig i dess periferi.

Det är många människor. Det är obetydligt färre än vad Häcken, regerande svenska mästare i fotboll, drar tillsammans på sina hemmamatcher under en säsong.

Strömmer och Tamm var överens om att figurerna i gängens utkanter kommer för lindrigt undan.

Reflektioner om att vissa eller många av dem är på fri fot av det enkla skälet att de inte har begått brott får andra ägna sig åt, här och nu gällde krafttag.

Och visst har de rätt i att dagens paragrafer har många år på nacken och att förberedelser till brott i en tid med internet och digitala chattar kan se annorlunda ut än vad det gjorde på 1960-talet.

 

En dom i Göta hovrätt för något år sedan, för att ta ett exempel, får ännu en och annan brottsbekämpare att gnissla tänder i sömnen.

Några figurer som dömdes till långa fängelsestraff i tingsrätten för förberedelse till mord friades, trots att encrochat enligt hovrätten bevisade ”ett påtagligt intresse av att de utpekade tre målsägande skulle dödas”.

Rätt hade duon givetvis också i att det är bra om brottslingar åker fast under förberedelserna, innan mordet eller sprängningen har skett.

Men nya paragrafer kräver noggranna överväganden, det saknas inte lagar som har floppat, och den här produkten ska forceras på ett år, en osedvanligt kort tid i dessa sammanhang.

Om det här blir bra återstår med andra ord att se.

Och precis då jag har skrivit klart denna text plingar det till i mobilen, ett nytt mejl har trillat in.

 

Ännu några krafttag mot kriminaliteten.

”Pressträff med justitieminister Gunnar Strömmer om en ny grundlagskommitté i dag, torsdagen den 15 juni klockan 14:00. Föranmälda journalister kan delta på plats i Bella.”