Gubbvarning på scenen om en mor som aldrig dör

Ståupp-komikern Lennie Norman är aktuell med föreställningen ”Gubbvarning Live 2.0”.

Äldre behöver talespersoner.

Några som kämpar för våra frågor.

I brist på politiker har vi en ståupp-komiker.

”Tack för att ni finns”, säger 73-åringen på scenen.

När Lennie Norman utbrister att det är skönt att träffa jämnåriga är det några i publiken som protesterar. Men de flesta av oss är mellan 60 och 90 år gamla, vi som ser hans föreställning ”Gubbvarning Live 2.0” på Intiman i Stockholm.

Det vore rena döden med en sådan publik, tycker många andra underhållare. Sveriges Television vill helst inte göra program för den åldersgruppen. Vi ska bara dö bort, och i väntan på det hålla oss i skuggorna.

Som Norman säger, ”vi är som SD, vi är väldigt många men ingen vill prata med oss”.

Nu är Sverigedemokraterna på väg in i värmen, men hur går det med oss äldre väljare? Kommer vi att ha någon talesperson i riksdagen, nu när Barbro Westerholm, 89, lämnat?

 

Representationen av 65-plussare i nya riksdagen är mer än dubbelt så stor jämfört med förra valet. I år kom 14 personer i det åldersspannet in jämfört med sex stycken 2018.

Nu ska det sägas att sammansättningen av ledamöter ändrar sig en del under en mandatperiod. En del blir ministrar, och får ersättare. Andra byts ut av andra orsaker. Och så blir även riksdagsledamöter äldre.

Under mandatperioden kommer ytterligare 20 ledamöter som nu är 61-64 år att uppnå ”pensionsålder”.

Det är en hyfsad representation. Enligt siffror som tidningen Senioren tagit fram den bästa sen 1991.

Det återstår att se om någon av dessa äldre representanter kliver fram på samma sätt som Barbro Westerholm gjorde. Det var närmast smärtsamt att se hur ensam hon var som talesperson för de 70-plussare som ”stuvades undan” när pandemin härjade som värst.

 

På Intiman, under sin återkomst till scenen efter pandemin, är Lennie Norman bitter över den behandlingen. ”Jag som har varit i popgrupp var plötsligt i riskgrupp”. Även om han ibland, på ståupp-manér, spårar ur till den grad att kvinnan bredvid mig med jämna mellanrum ropar ”Nej!”, skapar han en sällsam gemenskap.

Vi som levt ett tag förstår vad han pratar om. ”På Norra Brunn fattar de inte”, säger han om stället med en yngre publik. Jag sitter helt koncentrerad under hans en och en halv timme långa show, skrattar mycket, och har inte tråkigt en sekund.

Allra minst när han berättar att han efter att barnen flyttat ut sett fram emot en lugnare tid. ”Då upptäcker jag en mor som glömt bort att dö”.

Kvinnan bredvid mig ropar ”Nej!”, men jag följer med Lennie Norman i den halsbrytande monologen om hur ”covid var ljuset i tunneln, hon är 97 år gammal med fyra hjärtfel”, om mamman som smittas men klarar sig.

”Hon verkar aldrig dö. Hur kan man säga det om sin mor? För att det är sant!!”.

De där som aldrig vill dö är ju också vi som sitter i publiken. Det är därför han tackar oss för att vi finns. Vi dog inte av covid, eller av tristess i karantänen. Vi finns här, och behöver andra som förstår oss.

 

  • Lennie Norman uppträder i Nässjö 14/10, Borås 15/10, Norrtälje 19/10, Falun 20/10, Eskilstuna 21/10, Mjölby 22/10, Falkenberg 23/10, Arboga 29/10, Katrineholm 30/10, Karlskrona 2/11, Växjö 4/11.
  • Alla partier utom Moderaterna har nyvalda riksdagsledamöter som fyller 65 i år eller är äldre. V och KD är bäst i klassen sett till partistorlek med tre ledamöter var. S har fyra, och C, SD, L och MP en var.
  • Barbro Westerholm, L, har lämnat riksdagen efter sammanlagt 27 år. Hon skriver en bok om åldersdiskriminering, och säger till Läkartidningen att hon kan göra mer nytta som opinionsbildare än som riksdagsledamot.

Följ ämnen i artikeln