Kritiken förbättrar bara hennes chanser

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2006-12-21

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Elva år efter första försöket att bli partiledare är Mona Sahlin det hetaste namnet.

Enn Kokks attack snarare förbättrar hennes chanser.

Enn Kokk har i tre decennier varit en grå eminens i sitt parti. Inflytande har, av naturliga skäl, minskat sedan han blev pensionär.

Kokks generalangrepp på Mona Sahlin är underhållande. Och hans kritik är säkert uppriktigt menad, Kokk vill välment varna för förra samhällsbyggnadsministern.

Men oavsett vad han tycker är Mona Sahlin just nu den hetaste kandidaten. Här är skälen:

1. Kvinna. Kraven på att nästa s-ledare är en kvinna är starka. Sedan både Margot Wallström och Carin Jämtin tackat nej är hon den enda tänkbara kvinnan som återstår i matchen om partiledarjobbet.

Varken LO:s Wanja Lundby-Wedin eller förra statsrådet Ulrica Messing kan, på den här punkten, konkurrera med Sahlin.

2. Erfarenhet. Få kan matcha Mona Sahlins meritlista. Hon har varit partisekreterare, riksdagsledamot, statsråd med många olika arbetsuppgifter och vice statsminister.

De kvalifikationerna har ingen annan kandidat. Inte ens förre finansministern Pär Nuder eller förre näringsministern Thomas Östros.

3. Tuffing. Som ledare för det största partiet och potentiell statsministerkandidat kan man varken vara vek eller sökande.

Det är inte Mona Sahlin. För att citera en högt uppsatt socialdemokrat, ”den kvinnan kan döda”. Det var inte kritik, det var uppskattning.

4. Utstrålning. När Mona Sahlin talar lyssnar människor. Det är ingen oviktig egenskap för en partiledare. Tvärtom, det tillhör basen i verktygsuppsättningen.

5. Nätverk. Precis som Pär Nuder har Mona Sahlin ett stort nätverk, grundlagt redan i SSU. Nätverken behövs när det blåser – eller när man vill ha en position.

6. Tyst. Mona Sahlin har knappt öppnat munnen om partiledarjobbet. Hon har lärt sig.

1995 sade hon att hon gärna efterträdde Ingvar Carlsson. Hennes ambitioner blev hennes fall. Det öppnade för kritiker och korridormyglare. Det misstaget gör hon inte om.

Kort sagt, Mona Sahlin är den hetaste kandidaten.

Oavsett vad Enn Kokk tycker. Tvärtom kan hans gammelmanskritik öka Sahlins chanser. Vad vet han om dagens Mona Sahlin?

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln