Mat

Det har blivit så tråkigt att laga mat

Av: 

Britta Svensson

KOLUMNISTER

Det har blivit så tråkigt att laga mat.

Hjärnan går i baklås när receptet säger 36 ingredienser.

Det finns roligare saker att göra på sommaren.

Det sitter långt inne för en del att erkänna det. Men efter längre samvaro med kvinnliga vänner, och vindrickande, brukar det ploppa fram:

”Jag avskyr att laga mat”.

”Jag är så jäkla trött på att laga mat”.

”Jag har slutat laga mat”.

Det är kvinnor 65+ som säger detta. Har inte hört en enda man. I den åldern är kanske en hel del män vana vid att det är andra som lagar maten. Att varje dag sätta sig vid dukat bord är verkligen en lyx.

Numera verkar yngre dela på jobbet. En hel del unga män ser matlagning som en rolig hobby. Det lyfter ett stort ok från deras kvinnliga partners.

Att laga mat är tidsödande. Det ska planeras och handlas. Hur många kvinnor 65+ är ni som bävar inför sommaren när ni förväntas laga mat till många dag ut och dag in?

Mitt tips är att säga nej. ”I år är det andras tur”. Det fungerar alltid.

Hur kan jag säga det så kategoriskt? Därför att människor måste äta. Får de nej på ett håll, tvingas de vända sig någon annanstans. Kanske lära sig laga mat själva. Eller köpa färdigt. 

Ibland framställer sig kvinnor som martyrer som ”måste” utföra olika obetalda tjänster. Men det finns inga måsten, egentligen.

Det som finns är reaktioner på det där nejet som kan vara obehagliga. Det gäller bara att stå ut, tänka på annat, kanske åka till korvkiosken och äta i lugn och ro i bilen, medan de andra får skaffa sig föda på valfritt sätt.

Jag citerar än en gång Marx, när han sa att arbetarklassens befrielse måste vara dess eget verk. Kvinnor som går i däck av att laga för mycket mat på sommaren måste befria sig själva.

Mamma var duktig både på att baka och laga mat, men som barn kunde jag följa hur hon slets ut av detta, av stressen och ansvaret att se till att fem personer ständigt hade något att äta.

Och då hade vi ändå bara ett lagat mål per dag, vid typ tvåtiden, efter frukosten och elvakaffet. Sen blev det eftermiddagskaffe med dopp, avrundat med te och smörgåsar på kvällen, kanske äggröra om det var festligt.

Nu ser jag i en tidning näringstips till en 55-årig kvinna som vill gå ner i vikt att hon ska äta sex gånger: lagad frukost, två lagade mål mat, och tre självfixade mellanmål per dag.

Förlåt, men det är både för mycket mat och för mycket jobb. Det finns roligare saker i livet än att laga mat sex gånger per dag.

Laga mat i sommar kan bli rena tvångsarbetet. Ernst Kirchsteiger gjorde häromåret porchetta på kalkon i tv med 36 ingredienser. Jag lagade den en gång, den blev god, men jag tror inte att det blir någon repris.

För 30 år sen fnissade vi över den äldre släktingen som berättade att han och sambon hade två rätter de bjöd när det kom gäster under sommaren, rökt kalkonbröst i skivor eller varmrökt lax.

Nu som pensionärer är vi där själva. Precis de två rätterna köper vi färdiga i sommar. Min hjärna vill inte gå i baklås över 36 ingredienser.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Mat

Semester

Pensionärer