Hen är Sveriges mest okända minister

Macchiariniskandalen blev något av ett genombrott för forskningsminister Helene Hellmark Knutsson.

Men fortfarande vet inte 43 procent av väljarna vem hon är enligt Aftonbladet/Inizio.

När Aftonbladet/Inizio ber svenska folket sätta betyg på regeringens ministrar får bara de som känner till statsrådet avge ett omdöme. En biprodukt av den undersökningen blir därmed en lista över vilka som är regeringens kändisar och doldisar.

Mest okänd är fortfarande Helene Hellmark Knutsson (S), tidigare landstingsråd i Stockholm men sedan regeringsskiftet för två år sedan minister med ansvar för högre utbildning och forskning.

Det är inte den mest publika av ministerposter men kännedomen om Hellmark Knutsson har ökat sedan förra mätningen som gjordes i december förra året. Då kände hälften av väljarna inte till att hon fanns, nu har det sjunkit till 43 procent.

Det kan statsrådet tacka Machiariniskandalen på Karolinska institutet, KI, för. Turerna kring den världsberömde kirurgen Paolo Macchiarini blev alltmer graverande för KI-ledningen och till slut tog hennes tålamod slut. Universitetskanslern, tidigare rektor på KI, fick sparken liksom hela styrelsen. Dock inte ordföranden Lars Leijonborg som hann avgå självmant innan han skulle fått kicken.

Många tyckte det var resolut handlat av Hellmark Knutsson – samtidigt som hon blev mer känd av allmänheten.

Nästan lika okända som forskningsministern är EU-minister Ann Linde (S) och miljöminister Karolina Skog (MP). Men de kan hänvisa till att de kom in i regeringen först i slutet av maj.

Grovt kan man dela in regeringen i tre kategorier; doldisarna, halvkändisarna och kändisarna. Doldisar är de som inte ens hälften känner till och någon sådan finns inte längre i sittande regering.

Halvkändisarna, som mellan elva och 49 procent inte säger sig känna till, är desto fler, 17 stycken. Mest anmärkningsvärt är att nästan var femte väljare inte känner till näringsminister Mikael Damberg (S) som tidigare var högprofilerad gruppledare i riksdagen för sitt parti. Näringsdepartementet spelar en central roll i regeringsarbetet.

En fjärdedel av ministrarna, sex stycken, är regeringens kändisar. Det är två fler än förra året. Två miljöpartister, kulturminister Bah Kunke och utbildningsminister Fridolin, kvalar in på kändislistan.

Det gör även Löfven, Wallström, Ygeman och Magdalena Andersson. Skräp vore det annars. Stats-, finans- och utrikesministern ska prenumerera på en plats i kändisligan. Inrikesministern skulle inte behöva göra det men Anders Ygeman har som ansvarig för polisen, terrorbekämpningen och gränskontrollerna varit i hetluften sedan han blev statsråd.

Måste ett statsråd vara känd? Ja, helst. En mycket viktig del av uppdraget är att bedriva opinion. Och det underlättas om ministern har en relation till väljarna. En människa man knappt vet vem den är har en uppförsbacke som opinionsbildare som kändisarna slipper.

Fotnot: Gymnasieminister Anna Ekström som utsågs i tisdags ingår inte i undersökningen.

Har du ministerkoll? Testa dig själv i quizet här nedan.