Krisandet – ett tillstånd som vi skräddarsytt åt unga kvinnor

En ny SCB-rapport visar att unga tjejer krisar.

Inte konstigt.

Det är ett tillstånd som skräddarsytts åt dem.

”På tal om kvinnor och män” heter rapporten som mäter jämställdheten i landet.

Vid en genomläsning av siffrorna är det lätt att få intrycket att kvinnor är ungefär som SAS, vi pendlar mellan kris och superkris.

Resultatet bekräftar de senaste årens debatt om kvinnors psykiska välbefinnande. Av alla kvinnor mellan 16 och 85 uppger 25 procent att de har haft besvär med oro, ångest och ängslan. Motsvarande siffra för män är 14 procent. Värst är det för tjejer mellan 16 och 24, där drygt 32 procent säger sig vara oroliga.

En vedertagen sanning i dag är att pressen på unga tjejer är stenhård.

Ja, hela livet är en ökenvandring mellan vestibulit, självskadebeteende, sexuella övergrepp och anorexia.

Lyckas du trots detta ta en högskoleexamen – vilket fler tjejer än killar gör, och dessutom på kortare tid – kommer du att tjäna mindre än dina manliga kollegor.

Det är självklart inte så att livet bara är roligt och lätt, det faller ett ansvar på oss vuxna att presentera realistiska förväntningar.

Men det faller ett lika stort ansvar på oss att presentera motbilder, möjligheter och stora förhoppningar.

När debatten gång på gång vrids mot att flickor skär sig, självsvälter och modebloggar skapar vi också identiteter för unga tjejer att kliva in i. Att vara ung flicka är synonymt med att känna sig otillräcklig, ha ångest och lida.

Med tanke på alla tusentals kronor och alla timmar vi vuxna lägger ner på att höra framgångsrika golftränare och speedade livscoacher mata oss med vikten av positiva målbilder är det anmärkningsvärt att vi inte lyckas förmedla detta med större övertygelse till våra döttrar.

För två år sen gick min dotter i femman. Samma morgon som jullovet skulle börja vaknade hon och var på ett enastående humör.

– Jag drömde om att det var soligt och varmt och att jag träffade Oprah Winfrey. Hon sa att min framtid var MYCKET ljus! Sen träffade jag Michelle Obama och hon sa: ”Jag har stora planer för dig”.

Det finns ett jubel i den drömmen och jag kommer göra allt för att det ska fortsätta eka, fast hon nu nått tonåren.

Följ ämnen i artikeln