Från ljust och fräscht till mörkt och murrigt

En av få saker att glädjas åt i oxveckorna är film- och tv-galorna.

Och skådespelaren Lena Dunhams mage.

Den är sin egen motståndshandling mot allt platt och fräscht.

I veckan fick Lena Dunham i tv-serien ”Girls” en välförtjänt Golden Globe för bästa kvinnliga huvudroll i en humorserie. Hon spelar Hannah i serien hon själv skapat, skrivit manus till och regisserat. ”Girls” är enklast beskriven som ”Sex and the city” fast tvärtom. Inte Man­hattan utan Brooklyn. Inte Jimmy Choos utan Converse. Inte Carries konkava mage inflätad i en Pradakokong utan Hannah i kladdiga tatueringar och ett par missfärgade trosor som skär in i häcken.
 

Det har skett ett estetiskt skiftbyte i dramafabriken.

I Sverige kunde den vakna kulturkonsumenten räkna ut att något var på gång redan när krogshowen ”Ljust och fräscht” gjorde sitt segertåg över landet.

Att det bara var en tidsfråga innan en motrörelse till det trimmade, vaxade, polerade och avskalade skulle dyka upp det.

Det smygstartade förvisso redan med ”Låt den rätte komma in” men fulländades med ”Call girl”, en film som är ett perfekt iscensatt 70-talslajv. Stora glasögon på alla, filthattar, slipsar stora som haklappar och askfat överallt i bild.

”Call girl” är nominerad till nio Guldbaggar, bland annat för bästa smink, kostym och scenografi.

Skådespelaren och regissören Ben Affleck belönades också på Golden Globe- galan. Han fick pris för bästa regi för sin tajta action ”Argo” som också blev utnämnd till bästa film. ”Argo” är baserad på gisslandramat i Iran 1979, då personal på amerikanska ambassaden togs till fånga men en grupp lyckades fly till kanadensiska ambassaden.

Ben Affleck spelar CIA-agent och fritagare som iklädd bister min, helskägg och långt hår räddar skräckslagna män med slokmustascher och vettskrämda kvinnor i polo­tröjor.
 

En vältuggad sanning inom film och tv är att det är de extraordinärt jobbade rollprestationerna som belönas. Finaste priset går till den som gått upp femton kilo för att spela seriemördare eller den som gått ner tjugo kilo för att spela aids-offer.

I år går nomineringarna och möjligen priserna till produktioner där någon spelar vanlig i polyester. Ben Affleck och ”Argo” är nominerad till sju Oscars. Den enda nomineringen jag saknar är en för bästa skägg.

Följ ämnen i artikeln