Hur verbal måste en hotad kvinna vara?

”Hon var kanske lite för snäll”, säger en socialsekreterare i Malmö som försökte hjälpa den 33-åriga kvinnan som dödades i sin säng.

Det var i juli förra året, maken slog ihjäl henne med en fönsterbräda av marmor medan de fem barnen sov.

Kvinnan är nummer 198 i vår pågående granskning av dödligt våld mot kvinnor under 2000-talet. Nu åtalas mannen för mord och genom polisens trehundrasidiga för­undersökning blottas kvinnans väg genom den välmenande samhällsapparat som inte kunde förhindra hennes död.

Den 33-åriga kvinnan hade under flera år berättat om rädsla, och försökt lämna sin make. Paret kom till Sverige från Marocko 2002.

I slutet av 2010 ber hon socialtjänsten om hjälp, och får genast plats på ett boende för vålds­utsatta kvinnor. Där säger hon så lite som möjligt.

Vilket med facit är ”fel”.

I efterhand säger en social­sekreterare om kvinnan:

– Hon var en mycket ödmjuk och snäll person, kanske lite för snäll och hade kanske behövt prata lite mera om det svåra hon varit med om och varit lite tydligare.

Några månader går, kvinnan upptäcker att mannen hittat henne, bevakar ­henne från en bil utanför. Då ­skakar hon i hela kroppen, minns en socialsekreterare.

Men tillägger att kvinnan ”inte var så verbal”.

Kvinnan flyttar med sina barn till ett eget ­boende, mannen ligger på hårt om att få träffa barnen. Hon drar tillbaka skilsmässoansökan. ”Han är snäll igen”, förklarar hon.

Socialtjänsten tvivlar på ­idyllen, men släpper kontakten.

Så den 13 juli förra året händer två saker.

Kvinnan går till socialtjänsten och ber om ekonomiskt bistånd. Hon har 42 kronor på kontot och berättar om makens hot och anklagelser om ­otrohet.

Har han gjort något konkret? frågar utredaren.

Men det har han inte, inte ännu.

Samma dag besöker mannen en imam, för att få råd, han ­förklarar sig ”förnedrad” för att frun åter vill skiljas. Ett återbud bokas, han får tid den 19 juli klockan 14.

Men då är mannen anhållen misstänkt för mord.

Strax före fyra på morgonen den 18 juli ser vittnen honom försöka placera en inlindad kropp i bilen.

”Det var en olycka”, säger han när polisen hittar honom hemma med blodiga fingrar.

Mord eller dråp är en fråga för tingsrätten. Alla stora frågor återstår.

Hur arbetar socialtjänsten med kvinnor som är ”lite för snälla” (men skakar i hela ­kroppen)? Hur verbal bör en mordhotad kvinna vara? Anade ingen att barnen fick stryk?

Sedan ett år arbetar Socialstyrelsen med så kallade haverikommis­sioner, för att minska kvinnomorden. ­Tystnad råder.

Fotnot: Läs Afton­bladets pågående granskning av mord och dråp på kvinnor.

Följ ämnen i artikeln