Mejla

Lena Mellin

Nu har vi varit enfaldiga – igen

Socialfall här, hög militär där – hur kunde det hända?

Publicerad:
Uppdaterad:

I Irak var Najah al-Shammari en högt uppsatt militär i Saddam Husseins försvarsmakt.

I Sverige blev han ett socialfall. Hur kunde det hända?

Historien om Najah al-Shammari har många bottnar, för att uttrycka sig milt, och ännu är mycket höljt i dunkel.

Men en sak man direkt kan fråga sig är hur den nu 52-årige mannen kunde bli ett socialfall i Sverige trots att han inte verkar sakna utförsgåvor.

Najah al-Shammari var generalmajor i den irakiska försvarsmakten, där han var verksam bland annat under Saddam Husseins tid vid makten.

Han kom till Sverige 2009 och blev svensk medborgare sex år senare. I juni i år återvände han till Irak som försvarsminister. Under mellantiden tycks han tidvis ha uppehållit sig i hemlandet.

Det handlar alltså om en man som uppenbarligen klarar av jobb i utsatta positioner.

Men i Sverige blev han ett socialfall som åtskilliga gånger ansöker om försörjningsstöd för sig och sin familj, hustru och sex barn.

1 av 3 | Foto:  Al Taghayir 
Najah al-Shammari svors in som försvarsminister i juni 2019.

Att det kan ta en tid att etablera sig i Sverige och lära sig svenska är inget konstigt. Men att en person som Najah al-Shammari efter tio år av svenska myndigheter klassas som sjuk alternativt oförmögen att arbeta reser en rad frågetecken.

Innan vi fortsätter ska följande påpekas. Det är inte läkare som sjukskriver. Det är Försäkringskassan.

Nåväl, i dagsläget är det så att Iraks försvarsminister utreds för allehanda brott i Sverige, bland annat krigsbrott och grovt bidragsbrott.

Hela historien är absurd med klart humoristiska poänger. Men den reser, som sagt frågetecken, och det största av dem gäller myndigheternas kontrollsystem.

Det är självklart att svenska medborgare, och Najah al-Shammari är alltså det, har rätt till försörjningsstöd (allmänt kallat socialbidrag) om de behöver det, barnbidrag till sina barn och bostadsbidrag för att ha tak över huvudet för sig och familjen.

Men Najah al-Shammari tycks ganska ofta ha besökt sitt gamla hemland och därför inte alltid fått de bidrag han sökt. Var hans avsikt över huvud taget att skapa sig en ny framtid i Sverige? Det verkar inte så.

Då kanske han helt enkelt inte skulle ha blivit svensk medborgare.

Sjuk verkar han ju inte heller vara. I så fall kanske han inte skulle orka med att vara försvarsminister i just Irak. Kanske i Liechtenstein, Andorra eller något annat land utan eget försvar, men inte i Irak.

Det finns ett uttryck, ”die dumme Schweden”. Det ska egentligen handla om donauschwaberna, och inte alls om svenskar, enligt Wikipedia. Det var en tysktalande folkgrupp som utvandrade från Schwaben till Ungern men handlar i en svensk kontext om enfaldiga svenskar.

Fallet Najah al-Shammari verkar vara ett praktexempel. Ministrar är nu kallade till riksdagen för att förklara sig. Men jag är ganska säker på att eventuella utredningar kommer att komma fram till att inga fel har begåtts.

Vi har bara varit enfaldiga. Vi har behandlat en högt uppsatt militär och blivande försvarsminister som ett socialfall med skyddsbehov. Det var han inte.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: Lena Mellin

Publicerad:

LÄS VIDARE