Den rädda mamman måste rädda sig själv

En misshandlad mamma försöker rädda sig själv och sina barn. Hon springer runt och söker hjälp.

Men tyvärr, hon letar i en dysfunktionell organisation. Hon letar i en organisation som inte sätter henne och barnen i centrum. Resultat: den rädda mamman måste själv ta ansvar för samhällets brist på samordning.

Och det är inte något riskfritt jobb.

Det här är vad en mamma måste fixa, för att skapa en hårsmån trygghet för sig och sina barn: hon måste gå till polisen och göra en anmälan, en handling som ökar hot­bilden mot henne. Och vem tar ansvar för den?

Hos socialtjänsten måste hon ordna samordning själv: hon söker skyddat boende på en avdelning för att sedan söka försörjningsstöd på nästa. Hon ansöker om kontaktförbud hos åklagaren och skilsmässa hos tingsrätten. Hon tar kontakt med familjerätten angående vårdnaden av barnen och söker sjukvård för eventuella skador.

Och i den långa raden av ansökningar och besök är det inte ovanligt, att socialtjänsten har fem olika ut ­ redare för en och samma familj. I sitt Rädda-sig-själv-projekt måste den hårt pressade mamman också ta kontakt med försäkringskassan, kvinnojouren, förskolan och arbetsförmedlingen.

När det handlar om mäns våld mot kvinnor och barn finns i dag inget gemensamt, genomtänkt grepp. Och så långt har ingen ställt frågan: hur ska vi organisera och samordna våra insatser och resurser för att få bästa möjliga resultat? Och för att göra det maximalt säkert för kvinnan och barnen?

Men det har börjat röra på sig. På DN Debatt (23.6.13) ger Carin Götblad, nationell samordnare mot våld i nära relationer, fyra övergripande förslag på hur livet kan göras bättre för kvinnor och barn som lever med hot, övergrepp och våld.

Här ett sammandrag av Carin Götblads förslag till effektivare tag:

1. Myndigheter ska bli bättre på att samarbeta. Den som lever under hot och våld ska vara i centrum. En ny samarbetsform ska följa upp vad som är bestämt.

2. Myndigheter ska utgå ifrån gemensamma och individuella handlingsplaner. Insatser ska planeras tillsammans. Gemensamma hot- och riskbedömningar.

3. Sekretesslagen ska ses över.

4 . Minskat våld i ”nära” relationer ska bli vårt tolfte folkhälsomål.

Följ ämnen i artikeln