Mona & myterna

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-01-17

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

– få är sanna

Mona Sahlin är varken ung eller oerfaren. I SSU var hon vänster men nu är hon höger.

Myterna om partiledarkandidaten är många. Inte många är sanna.

LADDAR PÅ KRYCKOR Även avgående partiledaren Göran Persson fanns på plats vid riksdagsmötet – på kryckor efter höftledsoperationen. I dag deltar han i sin sannolikt sista partiledardebatt. ”Det känns bra, jag är laddad”, sa han.

Mona Sahlin väcker känslor. De flesta är antingen väldigt mycket för. Eller väldigt mycket emot. I skärningspunkten frodas myterna om Sahlin.

Myt 1: Oerfaren.

Inget kan vara mer fel. När Mona Sahlin var aktuell för partiledarposten förra gången, 1995, var hon 38 år och hade varit arbetsmarknadsminister, partisekreterare och vice statsminister.

I mars fyller hon 50 år. Och meritlistan har blivit ännu längre. Biträdande näringsminister, integrations- och jämställdhetsminister, miljö- och samhällsbyggnadsminister. Liksom vice ordförande i riksdagens socialutskott.

Myt 2: Slarvig.

En slarvigt skött privatekonomi som satte stopp för Sahlins partiledarplaner förra gången.

Men på jobbet är Sahlin omvittnat noggrann. Beslut förbereds minutiöst. Och när det är dags att sätta ner foten velar hon inte.

Dessutom är hon en lagbyggare, hennes medarbetare är ett team.

Myt 3: Fackfientlig.

När s-regeringen ville införa strejkstopp 1990 försvarade den färska arbetsmarknadsministern Sahlin förslaget. Sedan dess har hon stämplats som fientlig till facken.

Men bakom beslut stod en enig regering – och en nästan enig LO-styrelse. Ansvaret för det utskällda strejkstoppet faller på många, främst dåvarande statsminister Ingvar Carlsson och LO:s ordförande Stig Malm.

Myt 4: Höger.

I diskussionen om den nye s-ledaren har Mona Sahlin placerats på högerkanten. Det har bland annat splittrat det vänsterdominerade distriktet i Skåne där många är emot Sahlin.

Men vad är vänster och vad är höger? Gränserna är ibland märkvärdigt suddiga.

I början av 1980-talet var SSU nära att spricka i en mycket hätsk strid mellan självförvaltare (kallad högern eller kottplockarna av sina motståndare) och traditionalister. Mona Sahlin var aktiv i vänsterfalangen.

I dag skulle man nog kalla henne en ganska pragmatisk socialdemokrat som söker nya lösningar på gamla problem.

Myt 5: Gillar bögar.

Mona Sahlin har, främst som partisekreterare och integrations- och ungdomsminister, tagit parti för den självklara ståndpunkten att minoriteter får finnas. Och hon har gått i Pridetåget.

Det finns det fler som gjort utan att stämplats som effektsökare. Exempelvis Fredrik Reinfeldt, även han stockholmare, som invigningstalade på Pride 2003.

l?Myt 6: Stockholmare. Att vara stockholmare är fult eftersom man då inte förstår hur vanligt folk har det.

Sahlin är dock född i Sollefteå men uppvuxen i Stockholm. I likhet med många toppolitiker har hon bara haft ett vanligt jobb under en kortare period.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln