Mörka moln på Svantessons himmel

Inte ens de magnifika omgivningarna kunde lysa upp Elisabeth Svantessons bistra besked om det ekonomiska läget.

Allt Moderaterna och regeringen kan hoppas på är att ekonomin vänder i god tid inför nästa val.

Annars kommer det bli svårt för Svantesson att hinna sätta en moderat prägel på finanspolitiken.

Regeringens ministrar anlände till Harpsund med gott humör och weekendväskor i händerna. Förutom regeringsöverläggningar skulle de ha den traditionsenliga kräftskivan på kvällen.

Men först skulle finansminister Elisabeth Svantesson presentera höstens ekonomiska prognos. Prognosen sätter tonen för den statsbudget som regeringen kommer att presentera om några veckor och lägga fram för riksdagen i sin helhet den 20 september.

Finansministern under torsdagens pressträff på Harpsund.

Tonen för höstens budget är dyster. Inte ens de vackra omgivningarna kan skönmåla det faktum att regeringen har ett komplicerat ekonomiskt läge att hantera.

Kräftor är lyx

Harpsund är statsministerns rekreationsbostad och förutom de vackra omgivningarna är det en storslagen anläggning med prunkande trädgård, en brygga där den välkända ekan ligger och guppar i sjön och vackra byggnader. Tänk dig stora gjutjärnsurnor, pelare och trädgårdsskulpturer.

Förutom Elisabeth Svantessons prognos är inte Harpsund en plats där den ekonomiska krisen gör sig bemärkt. Kräftor från Hjälmaren tillsammans med västerbottenpaj, lokala ostar och Harpsunds egna vindruvor väntade till kvällen.

Harpsund. Bilden är från 70-årsfirandet i juli.

Elisabeth Svantesson kunde inte svara på hur mycket ett kilo svenska kräftor kostar – helt rimligt, vem kan det. Det är i alla fall en läckerhet som allt färre kan unna sig i det ekonomiska läge som råder just nu.

Ingen bra tid för en M-minister

Det är inte bara dåligt för de som drabbas av sämre ekonomi, det är också ett dåligt politiskt läge.

Svantesson lät under sin presentation nästintill förundrad över hur det kan vara ett så dåligt läge att bedriva ekonomisk politik i. Inflationen är för hög, lågkonjunkturen är på väg, arbetslösheten spås gå upp och landets kommuner och regioner går på knäna.

Glad regering på Harpsunds trappa.

Som moderat finansminister har Svantesson ett medskick från sina väljare och det är att sänka skatterna. Regeringen har försökt att smyga igenom skattesänkningar för höginkomsttagare genom att höja brytpunkten för när man betalar statlig skatt. För brytpunkten indexeras automatiskt upp i takt med inflationen.

Det återstår att se hur det blir med det.

Indexeringen kan stoppas och det har varit uppe på bordet i regeringsförhandlingarna.

Vad gör då en moderat finansminister som inte kan sänka skatterna? Hoppas på bättre tider verkar det som. Svantessons prognoser spår om en vändning till 2025, lagom till nästa valrörelse.