I hederns skugga – vad tänker killarna?

Men killarna då?

Hederskillarna.

De unga männen som är ut­sedda att föra det hedersrelaterade förtrycket mot kvinnor och män vidare till nästa generation.

Vad tänker de?

Vad tycker de om uppdraget att bevaka och kontrollera sina systrar? Och djupt därinne – vad tycker de om det hedersrelaterade förtrycket och våldet, om tvångsäktenskap och arrangerade äktenskap? Vad tycker de om manligt, kvinnligt, jämställt, rätt och orätt?

Hur tänker de?

Vad känner de?

Och vad drömmer de om?

Och sist men inte minst – vem bryr sig om att fråga de här killarna vad de vill? Vad de vill göra med sina liv bortom det där uppdraget att kontrollera och bevaka sina systrar?

Hur mår de här killarna?

Ingen vet, därför att ingen har brytt sig om att fråga.

Men nu är frågan ställd.
 

Socionomen Dilek Baladiz har frågat. I sin bok ”I hederns skugga” sätter hon allt ljus på unga killar som är uppväxta i ”hedersnormens” skugga. Och enligt Baladiz är det inte bara tjejerna som är ”offer” för det hedersrelaterade förtrycket. Killarna är det också. Och i sina dubbla roller som både ”offer” och ”förövare” har de tvingats ge upp stora delar av sig själva.

Några röster:

”Ja, vi hjälps åt i familjen. Bråkar någon med min lillebror kommer jag dit, bråkar någon med mig kommer min storebror … ingen vågar bråka med honom … men då kommer väl pappa dit.” Amir, 15.
 

”Jag kommer att kontrollera min lillasyster när hon är äldre. Alltid, alltid. Om killen hon blir ihop med inte är ute efter sex och inte är ute efter att skada henne, då är det inga problem. Men om han slår och är ute efter sex, då skulle det bli kaos. Man måste ju ha koll på sin syster.” Edvin, 15.

Och Daniel som var 19 år när han blev bortgift säger: ”Jag är inte lycklig. Jag går hem, äter och sover och går ut igen.”
 

Men förändringens vind blåser även genom heders­huset och Yusef, 19, säger att han inte har lust att kontrollera och bevaka sin syster: ”Alla mina kompisar har frågat hur jag kan låta min syster gå ut. Jag säger: du kan ju gå fram och testa min syster och se om du inte får en smäll. Jag tänker: om man ger tjejer frihet, så lär de sig sina gränser.”

Följ ämnen i artikeln