Jag köpte en burk av min egen energi – för 545 kr

Har snubblat in i må-bra-branschen, in i hälso­djungeln där det unga och fräscha ska sitta kvar som ett skimrande plåster ända in ­i ­döden.

Och varför inte?

Om det finns en skönhetsteknologi därute, en vetenskaplig kom-igen-strategi som kan trolla bort alla­ överaktiva celler, all jämmerdal och alla rynkor och som kan jämna ut spåren av depressioner, besvikelser, dårskap, trötthet, stress, värk, misstag och alla korkade val och sedan ersätta den här osorterade geggan med något lättsamt, fräscht och evigt såpbubble-ungt.

Ett utseende att vila i.

Ett utseende att visa upp och briljera med.

Så varför inte?

Vad är det för fel med det?

Det finns en världsomfatt­ande och växande skönhetsindustri därute, ett kluster av forskningslaboratorier som tjoar med sina vetenskapliga rön och som inget hellre vill än att få hjälpa till med det eviga. Det finns knivar, laser, implantat, sprutor, antiage-produkter, rynk-strykjärn och kosttillskott som kan kicka igång vår mentala kapacitet, sexuella lust och fysiska aktivitet.

Så varför inte?

I tisdags ringde S, som sjukskrivit sig för att hon gått i väggen. Hon frågade om jag ville hänga med på en dragning om ”kosttillskott”.

”Det är helt nytt”, sa hon. ”Det är revolutionerande och går inte att förklara. Du måste följa med”.

Dragningen var rätt smart upplagd. Först blev vi informerade om allt som var fel med oss: Vi hade ”överaktiva” celler, svagt membran och halvdöda hormoner. Vi hade micro-näringsbrist, dolda inflammationer och fria radikaler som försvagade oss inifrån. Sedan fick vi lägga handen på en ”biophonic scanner”, en ”världsunik uppfinning” som bekräftade att det var illa ställt med oss. Alla i gruppen hade ”dåliga” värden, men tur nog så var Lösningen inte långt borta. Och Lösningen var att köpa företagets juicer och kosttillskott, allsköns svin­dyra hälsoprodukter som skulle läka våra inflammationer, öka skyddet mot antioxidanter, stärka skelettet, minska hjärtdöden och göra oss … yngre.

Det var också en hel del ­ hallå om att vi skulle äta mer fisk och en mer varierad kost.

Men jag var inte sämre än att jag gick på allt det här och köpte en burk för 545 kronor.

Och på burken står: ”Finn din inre energi”.

Följ ämnen i artikeln