Det var mer rock ’n’ roll med Victoria

”Känslorna är lite all over the place”, sa prins Daniel vid presskonferensen klockan sju i går morse.

Det var bestämt ­redan innan. Hon skulle komma till världen som vilken liten svensk flickunge som helst.

Och så blev det också.

Det var lugnt, det var normalt och det var som vanligt.

Det var en förlossning med support, stöd och som till punkt och pricka följde ett ”basprogram” och barnmorskan hette Cecilia Lind.

Och enligt uppgift så har Victoria jobbat hårt, för att få snurr på den här vanligheten, att hennes förlossning ska vara som alla andras.

Och så blev det: Prins Daniel var med på förlossningen och det var han och inte den rutinerade barnmorskan Cecilia Lind som klippte av navelsträngen.

Vilken svensk prins har någonsin gjort ett sånt klipp?

Ingen.

Och Daniel har också styrt upp det som han ville. Han ville till exempel inte att någon pressansvarig skulle berätta att en dotter och arvprinsessa var född.

Han ville säga det själv.

Och prick klockan sju på morgonen öppnades ­dörren till pressrummet på Karolinska universitetssjukhuset och den ­före detta Daniel Westling steg in. Han verkade vara allt på en och samma gång: Han var nervös, rörd, lättad, samlad, proffsig, lycklig och skakig och han sa med en bruten röst: ”Mina känslor är lite … all over the place.”

Då var det mer rock’ n’ roll när kronprinsessan Victoria föddes.

Då vara det kaos, sändningsbussar, tält, folksamlingar, kurra­gömmalekar, avspärrningar och poliser. Journalister och fotografer från hela världen hade slagit läger utanför Drottningholm, Slottet och Karolinska sjukhuset och tre tyska journalister drog på sig vita rockar och gick in på sjukhuset och presenterade sig som läkare.

Och halv nio på kvällen den 14 juli 1977 så kunde man se en svart bil glida ut från Stockholms slott. Det var dags. I baksätet satt drottning Silvia i en blond peruk och mörka solglasögon. Värkarna hade börjat och den täckta bilen körde bakvägen via en kulvert till Karolinska sjukhuset i Solna. Bara fyra timmar efter förlossningen så var det ”hemgång” och Silvia och Carl XVI Gustaf åkte hem med sitt lilla knyte till Stockholm slott.

Och färden hem gick genom de mörka, underjordiska gångarna.

Men så där hemlighetsfull är man inte 2012.

Det är en ny tid, det är en öppnare tid och kanske också en mer demokratisk tid.

Helt klart är det en mer medietränad tid.

Och bara åtta och en halv timme efter förlossningen så står Victoria och Daniel med ett stadigt och gemensamt grep om ett babyskydd.

De har blivit föräldrar och de är på väg hem till Haga slott med sin sovande prinsessa.

Ett nytt liv har börjat.

Ett babyliv.

Ett helt vanligt babyliv?

Följ ämnen i artikeln